Global Vodafone Vakfından yapay zekâ raporu: Avrupa’da ciddi bir yetenek açığı var

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 Avrupa ülkesini kapsayan “Eğitim Alanında Yapay Zekânın Artan Rolü” adlı yeni bir rapor yayınladı.
MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Söz konusu araştırma Global Vodafone Vakfı tarafından gerçekleşti. IPSOS’un 12-17 yaş arası 7 bin öğrenciyle gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına dayanan rapor, Avrupa genelinde yapay zekâ alanında ciddi bir yetenek açığı olduğunu gösteriyor. Rapora göre, okullarda yapay zekâ kullanımı söz konusu olduğunda, öğrencilerin %27’si geri kaldığını hissediyor. Düşük gelirli ailelerden gelen öğrenciler ise varlıklı akranlarına kıyasla yapay zekâ yetenek açığı konusunda daha fazla risk altında bulunuyor. Türkiye’deki öğrenciler ise %39 oranla bu endişeyi en fazla duyan öğrenciler olarak dikkat çekiyor. Diğer yandan, ankete katılan öğrencilerin %74’ü yapay zekânın profesyonel hayatlarında önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Türkiye’de okuyan öğrencilerin ise bu konuda en güçlü görüşe sahip grup olduğu görülüyor. Türk öğrencilerin %85’i yapay zekânın geleceklerindeki rolüne değinirken, %81’i yapay zekâya erişimi akademik başarıyla ilişkilendiriyor.
Raporda Türkiye ile ilgili öne çıkan diğer sonuçlar şöyle:
>> Türk öğrencilerin okulda yapay zekâ kullanımı için en fazla desteği aldığı görülüyor. %67’si öğretmenlerinden, %78’i sınıf arkadaşlarından ve %77’si ebeveynlerinden yardım alıyor.
>> Öğrencilerimizin %73’ü, okuldaki performansını iyileştirmek için yapay zekâyı nasıl kullanacağını biliyor ve bu sayede günlük hayatında yapay zekâ kullanımında başarılı oluyor.
>> Türk öğrencilerin %42’si, yapay zekâ tarafından üretilen cevapları iyileştirmek için doğru ve net bir şekilde formüle edilmiş soru ve komut oluşturma becerisi geliştirmeye öncelik veriyor.
>> Öğrencilerimizin %52’si, sınavlarda yapay zekâ kullanımına izin verilmesi gerektiğine inanıyor. Bu da yapay zekânın akademik ortamlara entegre edilmesi fikrine karşı açık ve istekli olduklarını vurguluyor.
>> Yapay zekânın etkileriyle ilgili en fazla endişeyi Türk öğrenciler duyuyor. Yüzde 64’ü özellikle DeepFakes ile zorbalığa maruz kalmaktan endişe ediyor.
>> Türk öğrencilerin %49’u, yapay zekâyı kendi avantajlarına kullanmak için sınıf arkadaşlarından daha az fırsata sahip olmaktan korktuklarını belirtiyor.
Okullarda yapay zekâ ve dijital araç entegrasyonunun bir dönüm noktasında olduğunu gösteren rapora göre, yapay zekânın potansiyelinin eğitim sektörü tarafından genel olarak kabul edilmesine rağmen sınıflarda henüz tam olarak ya da adil bir şekilde kaynak sağlanmıyor.