Göç ve Diaspora vakfı: 12 yılı bizde okuyanlara Türk soyu statüsü verilsin

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Göç ve Diaspora vakfı: 12 yılı bizde okuyanlara Türk soyu statüsü verilsin
Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İskân Kanunu’nda düzenleme önerisinde bulunan vakıf “12 yıllık kesintisiz eğitimini Türkiye’de tamamlayanlardan, yapılacak Türkçe dil sınavında başarılı olanlar Türk soyu ve Türk Kültürü’ne ait kabul edilir” maddesinin eklenmesini talep etti.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ- Göç ve Diaspora Vakfı, Türkiye Göçmen Hareketliliği Raporu’nu (2016-2023) İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Rapora göre 2021’de ülkemize gelen göçmen sayısında rekor bir artış görülürken, 2022 ve 2023 yılları arasında ise tersine bir durum söz konusu. Bunun nedeni olarak da Türkiye’deki ekonomik durumun olumsuz seyri, hayat standartlarının düşmesi ve göçmen karşıtlığının zirve yapması olarak gösteriliyor. 2023’te Türkiye’den ayrılan göçmen sayısının gelen göçmen sayısını geçmesi, Türkiye’nin göçmen dengesi açısından ilk defa “eksi” net göçmen verisiyle sonuçlandığı bir tablo sunmakta. Bu durum, göçmenlerin ülkeyi terk etme eğilimlerinin arttığını ve Türkiye’nin göçmen kabulünde azalma yaşadığını göstermekte. Saha gözlemleriyle bu durumun bu yıl da devam edeceğinin altı çiziliyor. 

'İSKÂN KANUNU’ ÖNERİSİ

Raporun sonuç bölümünde ise öneriler arasında dikkat çeken bir madde var. 5543 sayılı İskân Kanunu 7. Maddesinde bir düzenleme önerisinde bulunularak şunlar söylenildi: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi bölgesinde bağımsız bir güç merkezi olması ve bölge ülkeleriyle kuracağı ortaklık zeminindeki ilişkiler için Suriyeliler Türkiye’nin kurtulması gereken bir yük değil, potansiyelinden faydalanılması gereken bir güç kaynağı. Bu bağlamda Türkiye’nin, sığınmacı statüsündeki Suriyelilerin birer göçmene dönüşmesi ve geleceklerini Türkiye ile görerek, Türkiye için bir insan kaynağına dönüşecekleri uyum ve entegrasyon sürecini mümkün kılacak yeni bir göç politikasına ihtiyacı var. Tam da bu noktada “Türk soyu ve Türk kültürüne ait olma” tanımlamasının sahaya uygun yeni tanımlaması olarak 5543 sayılı İskân Kanunu 7. Maddesinde belirtildiği doğrultuda Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yeni bir yorumlamasının yapılması ülkemizin yaşadığı sığınmacı krizine bir çözüm imkânı sağlayacak bir çıkış kapısı olarak değerlendirilebilir. 

ŞARTLARI SUNANI ALALIM

Bu bağlamda “12 yıllık kesintisiz eğitimini Türkiye’de tamamlayanlardan, yapılacak Türkçe dil sınavında başarılı olanlar Türk soyu ve Türk Kültürü’ne ait kabul edilir” denilerek alınacak bir Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 yaşında Türk Millî Eğitim Sistemi’ne dahil olup 12 yıl kesintisiz eğitim boyunca Türk Millî Eğitim Sistemi içerisinde yetişmiş ve Türkçe dil sınavından da yeterlilik almayı başarmış olan çocukların, ekonomik, toplumsal, bilimsel, siyasal, ve diplomatik üretime katkı sağlayacakları çağda Türkiye’de kalmaları ve bu ülkenin üretimine katkı sağlayacak birer ferde dönüşmelerinin önü açılmalı. Batılı devletlerce “nitelikli göçmen” olarak devşirilmelerine müsaade etmek; ülkemiz için büyük bir kayıp, batılı ülkeler için ise büyük bir kazanç.  Öte yandan söz konusu madde gevşetilirse 1,5 milyon kişinin bu düzenlemeden faydalanması bekleniyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...