Lise böyle gitmeyecek... ‘4+4+4’ün son 4’ü değişiyor
Enstitü Sosyal liderliğinde ‘Zorunlu olmasın ama nasıl olsun’ sorusu etrafında eğitimciler bir araya geldi. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci “4+4+4 sisteminin son 4 yılı ile ilgili bir problem olduğu noktasında mutabakat var. En güzelini yapmaya çalışacağız. Bu tür toplantıları destekliyoruz” dedi.
MAHMUT ÖZAY - Gündeme getirdiğimiz ‘12 yıllık zorunlu eğitim’ tartışması sürüyor. Bu konuda önemli bir adım atıldı. ‘Zorunlu olmasın ama nasıl olsun’ sorusu etrafında Enstitü Sosyal liderliğinde “Türkiye’de Lise Eğitiminin Dönüşümü” başlıklı çalıştay düzenledi. Türkiye’de mevcut lise eğitim sisteminin ele alındığı ve lise eğitiminde köklü bir vizyon değişikliğinin nasıl mümkün olabileceğinin konuşulduğu çalıştay Millî Eğitim Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, eğitim araştırmacıları, eğitim yönetimi uzmanları, öğretmenler ve okul yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasında Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci “4+4+4 sisteminin son dört yılı ile ilgili bir şey yapılması gerektiği konusu son zamanlarda herkes tarafından tartışılıyor. Burada bir sorun olduğu noktasında mutabakat var. Fakat bizim bu meseleye ihtiyatlı yaklaşmamız gerekiyor. Sadece kademenin süresi ile ilgili bir olay değil. Birçok noktayı etkiliyor. Bu konunun hakikaten çok detaylı tartışılması gerekiyor. Çok konuşuluyor medyada, 1+3 olsun, 2+2 olsun gibi... Bizim bu konuda herhangi bir angajmanımız yok. Tartışmalar sonrası ne olacak bunu görmek istiyoruz. Oturup beraber daha da derinleştirip en güzelini yapmaya çalışacağız. Eğitim politikalarında sonucu belirleyen çok fazla parametre var. Bu sebeple çok iyi tasarlanmış programlara ihtiyacımız var. Bu tür toplantıları destekliyoruz” dedi.
Bu konuşmanın ardından Millî Eğitim Bakanlığı temsilcileri dinleme moduna geçti ve alanında uzman isimler konuyu etraflıca ele aldı.
⬛ Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü Dr. İpek Coşkun Armağan, Türkiye’de lise öğrencilerinin haftada 40 saat derse girdiğini ve bu yoğunluğun lise ders programlarında kulüp faaliyetleri ile sosyal çalışmalara yer bırakmadığını belirterek, lise kademesinde esneklik ve sadeliği sağlayacak yeni bir eğitim vizyonuna ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
⬛ Anadolu Üniversitesinden eğitim bilimci Prof. Dr. Oktay Cem Adıgüzel, Türkiye’de lise kademesinin öğrenciler için stresin çok yoğun olduğu bir dönem olduğunun altını çizdi.
⬛ Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Ali Fuat Arıcı, 2012’de zorunlu eğitimin gerekçelendirilmesi ile ilişkilendirilen şartların bugün geçerliliğini yitirmiş göründüğünü ve isteksiz öğrencilerin diğer öğrencilerin de motivasyonlarının düşmesinde ve okullara aidiyetlerinin azalmasında rolü olabildiğini vurguladı.
⬛ Boğaziçi Üniversitesi Öğr. Üyesi Oğuz Köklü “Dört yıllık lise eğitimi ile üç yıllık lise eğitimi arasında mesela matematik eğitimi ve başarısı açısından bir fark olup olmadığına bakıldığında, lise eğitimi dört yıl olduğu için daha çok matematik öğretemiyoruz” diyerek lise eğitiminin uzun tutulmasının eğitimin niteliğini doğrudan iyileştiremediğine dikkat çekti.
Bu konuşmalar esnasında Millî Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin sık sık not aldığı görüldü.
1 yıl anaokulu, 5 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul zorunlu olsun. Lise ise isteğe bağlı 3 yıl olsun.
Okumak zorunlu olmaktan çıkartılsın gençlerimize yazık eski yönteme geçilsin 12.sınıf çok gereksiz boş
Eğitim 4+3+3 olmalı eğitim. Son 3 ise zorunlu olmamalı..
Lise kesinlikle 3 yıla indirilmeli ve zorunlu olmaktan çıkarılmalı.Çünkü gençlerin geç hayata atilmalarina ve işe başlamalarına neden oluyor .Bu durum aile ve ülke ekonomisi açısından büyük bir kayıp.Ayrıca sorumluluk almaktan kaçınan ,hazırcı ve ailesine yük olan bir nesil oluşuyor.Meslek liseleri
Düz lise mezunu gençler vasıfsız eleman oluyor resmen, zaten okula zorla gidiyorlar, sosyal faaliyet yok, bir iş bitirme başarma duygusu yok, kendilerine güvenleri yok, tek amaç üniversite olmamalı, 18 yaşına gelmiş ama hiç bir meziyeti olmayan gençler sürüsü oldular
Liseyi zorunlu olmaktan çıkarmak lazım
Eğitim 5 yıl olsun, gerisi isteğe bağlı olsun. Zaten eskiden de böyleydi ve binlerce öğrenci gönüllü olarak okuyordu.... Bugün ülkeyi yönetenler, bakanlar ds dahil hepsi 5 yıllık eğitim alan insanlar
5+3+3 olsun ilkokul zorunlu olsun okumak istemeyen okumasın. Mesleğe yönlendirilsin. Zorunlu diye okumak isteyenlere de engel olmasinlar
Kesinlikle sosyal faaliyetler artmalı. Öğrenci okuldan soğuyor çünkü. Ve 4 yıl çok fazla.3 yıl olmalı ayrıca zorunlu olmamalı.mesleki eğitim kurumları liseleri desteklenmeli iş imkanı açısından.
Bir öğrenci olarak okula gitmek istemeyenler zorla gönderilmemeli ve ayrıca günde ders saatleri çok fazla biz çok yoruluyoruzyoruz yorulmanın yanı sıra aynı zamanda sosyal hayata zaman ayıramıyor ve bu derslerden bıkıyoruz öğrencilerin %90'ı böyle düşünüyor zaten ders saatleri kesinlikle azalmalı
4+3+3 yapılsın insanlar bilgiye çok hızlı ulaşıyor artık. Ortaokul ve lisede birer yıl fuzuli kayıp. 4 yılda üniversite 23 yaşında iş bulabilirse çalışacak. İş arama yaşı 21 e inmiş olur 2yıl daha erken iş hayatı başlar. Devlete, millete katkı artar.
Yirmi yıllık gençlik heba edildi. Diplomalı, vasıfsız gençlik yetiştirildi. Eski ilk beş yıllık zorunlu eğitim en güzel eğitim di. Hani eğitimde devrim yapılmıştı.şimdi neyi sorguluyoruz,gençlik deneme tahtasımı. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Yazık bu çocuklarınıza.gelecek kaygısı içinde psikolojik den.
20 yılda dönüp dolaşıp ayniya geri dönüyorlar ..ilkokul beş yıl olmalı..orta okul aradan kalkmalı...üniversiteler 4 artı 3 yıl uygulamalı ya donmeli...universiteler çok boş...sayısı azaltılmalı .gereksiz bölümler kapanmalı..her bölümün performansı olculmeli
lİSE MECBURİ OLMAMALI, OKUMAK İSTEMEYENİ OKUTMAYIN. OKUYANIN DENGESİNİ BOZUYOR.lÜTFEN