MEB, öğretmeni tekrar eğitecek! Karar Meclis'ten geçti, yeni dönem başlıyor

Fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmak, öğretmen olmak için artık yeterli değil. Son düzenlemeyle Akademi’de başarılı isimler, öğretmen olarak atanabilecek.
MAHMUT ÖZAY İSTANBUL- Millî Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi , TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Akademi, öğretmenlerin mesleğe hazırlanması, mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve kariyer basamaklarında ilerlemelerini sağlamak amacıyla görev yapacak.
Millî Eğitim Bakanlığı, Akademi’nin işleyişi için gerekli ödenekleri kendi bütçesinde karşılayacak. Akademi’nin merkezi Ankara olacak ve taşrada hizmet içi eğitim birimleri olacak. Yeni düzenlemeyle fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmak öğretmen olmak için artık yeterli değil. Adaylar, Millî Eğitim Akademisinin 550 saatlik programında da başarılı olurlarsa atanabilecek. Akademi eğitimi esnasında adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek ancak emeklerinin karşılığı olacak şekilde bir ödeme yapılacak. Günümüz itibarıyla 23 bin TL’ye tekabül eden bir ücret gündemde... Akademi’de uygulama öğretmeni olarak da YÖK ile yapılacak karşılıklı iş birliği çerçevesinde üniversitelerden eğitimciler görevlendirilecek. Akademi’ye karşı çıkan bazı eğitimciler ise eğitim fakültelerinin işlevini yitireceğini iddia ediyor. Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Yıldız “Akademi’nin açılmasıyla öğretmen yetiştirme sistemine son nokta konuldu. Bu gidişle eğitim fakülteleri anlamını ve işlevini yitirdi” dedi. Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş ise “Bu kararla eğitim fakültelerinin kalitesi ve saygınlığı daha da düşecek. Öğretmen olmak isteyenlerin sayısı da düşer. Akademilerin zamanla kalkacağını düşünüyorum” diye konuştu.