OECD'den çarpıcı rapor! 3 gençten biri kayıp

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
OECD'den çarpıcı rapor! 3 gençten biri kayıp
Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’de, 18-24 yaş aralığındaki yaklaşık her üç gençten biri (%31,1) ne eğitimde ne istihdamda. OECD ülkeleri ortalamasında bu oran %13,7.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ- OECD tarafından her yıl yayımlanan ve ülkelerin eğitim sistemlerine ilişkin gidişatı çeşitli göstergeler üzerinden sayısal olarak ortaya koyan “Bir Bakışta Eğitim” raporları, eğitim alanında dünyanın en önemli ve güvenilir kaynaklarından biri... Türk Eğitim Derneğinin düşünce kuruluşu TEDMEM, geçtiğimiz günlerde açıklanan “Bir Bakışta Eğitim 2024” raporunun Türkiye için öne çıkan bulgularını bir araya getirdi. İşte OECD raporunda Türkiye karnesi:

>> 25-34 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin %30’u lise mezunu dahi değil. Buna rağmen Türkiye son yıllarda bu konuda büyük ilerleme gösteren ülkelerden biri. 2016 yılında %45 olan lise mezunu dahi olmayanların oranı 2023 yılında yüzde 15 azalarak %30 oldu. Bu oran OECD ülkeleri ortalamasında yaklaşık %14.   

Anadolu Ajansı

>> 18-24 yaş aralığındaki yaklaşık her üç gençten biri (%31,1) ne eğitimde ne istihdamda. OECD ülkeleri ortalamasında bu oran %13,7. Bu istatistikte kadınların oranı %41,4 iken, erkeklerin oranı %21,4’. OECD ortalamasında kadınların oranı %14,4, erkeklerin oranı ise %13,1. 

>> Her dört üniversite mezunu yetişkinden biri istihdamda değil. 

>> 6-14 yaş aralığında okullaşma oranımız %98,8. OECD ortalamasında bu oran %98,4. 

>> Türkiye’deki üniversitelerin lisans programlarından mezun olan öğrencilerden özel üniversitelerden mezun olanların oranı 2013-2022 yılları arasında %6’dan %13’e yükselmiş.

Tersine beyin göçü için Nitelikli İşgücü Ağı oluşturulacak

>> Bütçeden aslan payı eğitime ayrılsa da bütün eğitim kademelerinde öğrenci başına en düşük harcama yapan OECD ülkelerinden biriyiz. İlköğretimden yükseköğretime kadar öğrenci başına yapılan yıllık harcama ortalamamız 5.425 dolar, OECD ülkeleri ortalamasında ise 14.209 dolar.  

>> Türkiye’de ilkokul kademesinde hane halkının yaptığı eğitim harcamalarının payı OECD ülkeleri ortalamasının yaklaşık dört katı.

>> OECD ortalamasında öğretmen başına ilkokulda 14, ortaokulda ve lisede 13 öğrenci düşmekte. Türkiye’de ise bu sayılar ilkokulda 18, ortaokulda 14 ve lisede 13. 

VERİLER NE SÖYLÜYOR?

TEDMEM: Türkiye’nin eğitimde nicel açıdan önemli bir mesafe katettiğini açıkça ortaya koymakta. Ancak, bu kazanımların sürdürülebilirliği ve eğitim sisteminin daha ileri taşınabilmesi için politikaların odak noktasının niteliğe yönelmesi gerekmekte. Bu adım Türkiye’nin diğer ülkelerle rekabet edebilirliği ve kalkınma hedefleri bakımından hayati önem taşımakta.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...