Proje okulunda muhalefet kışkırtması! MEB'in rutinini memleket meselesi yaptılar!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Proje okullarında görev süresi dolan 6 bin öğretmen norm fazlası oldu. Muhalefet ve sendikalar “sürgün edildiler, işten atıldılar” diyerek öğrencileri kışkırttı. Birçok lisede eylem yapıldı.

MAHMUT ÖZAY İSTANBUL - Millî Eğitim Bakanlığının proje okullarında çalışan öğretmenlerden 6 binini süreleri dolduğu için görevlerini uzatmaması bazı sendikalara yeni krizin bahanesi oldu. Muhalefetin de körüklemesiyle yurt genelindeki birçok lisede eylem yapıldı. Derse girmeyen liseliler “Öğretmenime dokunma” dövizleri açtı. Aralarında Vefa Lisesindeki eyleme katılan İşçi Partili Sera Kadıgil’in de bulunduğu bazı siyasiler konuyu çarpıttı. CHP’nin eğitimden sorumlu isimleri okullar önünde basın açıklaması yaptı.

Sendikaların da kışkırtmasıyla bazı kesimler “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Parasız bilimsel demokratik eğitim” sloganlarıyla tayinleri hükûmet karşıtı eyleme dönüştürdü. Peki gerçekte ne oldu? Proje okulu nedir? Tepkiye konu olan öğretmen sayısı ne?

İşte 6 soruda “proje okul” tartışması...

1- Proje okulu nedir?

Başarılı öğrencilerin alındığı okullar 2014 yılında Nabi Avcı’nın Millî Eğitim Bakanı, Yusuf Tekin’in de müsteşarı olduğu dönemde hayata geçirildi. Uygulamaya Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan liseler ile organize sanayi bölgeleri içinde kurulan liseler de dâhil edildi.

2- Kaç proje okulu var?

Türkiye’de hâlihazırda 2.300’e yakın proje okulunda yaklaşık 80 bin öğretmen ve 5 bin yönetici görev yapıyor.

3- Tartışma neden çıktı?

Bu okullarda bahse konu öğretmenlerin görev süreleri ortalama 15 yılın üzerindeyken, 2020 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle 4+4 olmak üzere toplamda 8 yıl ile sınırlandırıldı. Her 4 yılın sonunda bu okuldaki öğretmenlerin görev süresinin gözden geçirilmesi kararlaştırıldı. 2020 yılından itibaren 4 yıllığına görevlendirilen öğretmenlerin görev süreleri 2024’te doldu. Yaşanan tartışmaların ardından görev süreleri bir yıl uzatıldı. 5 Şubat 2025’te tayin kılavuzu yayımlandı. Öğretmenler 12-17 Şubat 2025 tarihleri arasında elektronik ortamda başvuru yaptı. Sonuçlar 8 Nisan’da açıklandı. Dört yılını dolduran öğretmenlerin resmi olarak geçen hafta süre doldu.

4- Kaç öğretmeni kapsıyor?

Uygulama 38 bin öğretmeni kapsıyordu. Bunların yüzde 80’i aynı okulda görevine devam ettirildi. Altı bin öğretmen herhangi bir tercihine yerleşemeyerek norm fazlası oldu. Muhalif kesimler sosyal medyada öğretmenler için “sürgün edildi”, “işten atıldılar”, “açığa alındılar” gibi ifadelerle algı başlattı. Devlet memurlarında açığa alınma, suç işleme sonunda soruşturma sonucunda yapılıyor. Tek bir öğretmen hakkında bu tür bir işlem yapılmadı. Özlük haklarıyla ilgili bir mağduriyet oluşmadı. Norm fazlası öğretmenler, genellikle başka okullara atanıyor ya da geçici görevlerde çalıştırılıyor. Bakanlık, atamalar kıdem esası ve hizmet puanı dikkate alınarak yapıldığını bildirdi. Bazı sendikalar ise ‘süreç, somut, ölçülebilir ve nesnel değil’ eleştirisinde bulundu.

5- Eğitimciler ne istiyor?

Her atamada aynı tartışmanın yaşandığını belirten eğitimciler sınavla öğrenci alan proje okullarına atama ve görevlendirmelerde kriter getirilmesini istiyor. Eğitimciler “Yönetici görevlendirmesi MEB Yönetici Atama Yönetmeliği’ne tabi olmalı, öğretmenler de sınavla atanmalı. Ayrıca proje okulu sayısı azaltılmalı, gerçekten özel program ve proje uygulayan okullar bu kapsamda değerlendirilmeli” görüşünü dile getiriyor.

6- Bakanlık ne diyor?

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin olayların manipüle edildiğini belirterek tepki gösterdi. Tekin “Ne demek sürgüne gönderildi? Bir siyasi partinin genel başkanı çıkıyor ‘ele geçirmek’ ifadesini kullanıyor. Kimden neyi ele geçiriyoruz? Biz Millî Eğitim Bakanlığıyız. Türkiye genelinde 20 civarı okulumuzda bu olaylar oldu. Bunların büyük çoğunluğu öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz tarafından değil mezunlar derneği tarzından sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden yapılar tarafından organize edilmiştir. Ben öğretmen arkadaşlarımıza, idarecilerimize teşekkür ediyorum. Bu saçma sapan çağrılara kulak vermeyip okullarımızı bir siyasi partinin politik amaçları için manipüle edilen mekânlar hâline dönüştürmedikleri için teşekkür ediyorum. 40 yıldır aynı okulda çalışan arkadaşımız var. Diğer öğretmen arkadaşlarımızın da bu okulda çalışmaya hakkı yok mu? Başka bir ülkeden öğretmen getirmiyoruz bu sistemin içerisinde performanslarıyla ön plana çıkmış öğretmen arkadaşlarımızı getiriyoruz. Yapılan protestoların çoğu politik amaçlı...” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...