1 eyaletteki anket, piyasayı karıştırdı! Dolarda Trump fiyatlaması tersine döndü

Dolarda son dakika! İç piyasalarda yüksek gelen TÜFE’nin ardından dolar bugün 34,35 TL’yi gördü. Ancak küresel piyasalarda dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Trump, 2016 ve 2020 seçimlerinde rahat kazandığı Iowa eyaletinde, saygın bir ankete göre rakibi Harris’in 3 puan gerisine düştü. Bu gelişme, dolarda Trump fiyatlamasını tersine çevirdi. Dolar endeksi 104,25’ten 103,70’e geriledi. 10 yıllık tahvil faizleri de %4,35’den %4,27’e kadar çekildi.
TÜRKİYE GAZETESİ-Ekonomi Servisi- ABD’de Başkanlık seçimleri için oyların kullanılmasına artık saatler kala, haftalardır Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın galibiyetini fiyatlayan dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde dikkat çeken hareketler yaşanıyor. Özellikle son bir aylık süreçte güçlenen dolar göstergelerinde, bugün zayıf bir görünüm öne çıkıyor.
RAKMALAR NE SÖYLÜYOR
Ülke genelindeki son anketlerde Trump’ın arayı kapatması ve az farkla öne geçmesi üzerine; dolar endeksi son bir ayda 100,00 sınırından 104,50’ye kadar yükselmişti. Aynı süreçte ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %3,60'tan %4,40’a doğru hareketlenmişti. Bu hareketlilik, Trump politikalarının, doları dünyada güçlendireceği beklentisiyle gerçekleşmişti.
DİKKAT ÇEKEN ANKET
ABD’nin önemli eyaletlerinden Iowa’dan bu hafta sonu gelen bir anket fiyatlamaları da tersine çevirdi. Trump’ın, 2016 ve 2020 yıllarında seçim galibiyeti elde ettiği Iowa’da, Demokrat aday Harris, %47’ye %44 önde gözüktü. Anketin, Iowa'da iyi bir sicile sahip ve geniş çapta saygı duyulan bir kuruluş olan Selzer tarafından gerçekleştirilmesi üzerine, piyasalar da sonuçlara itibar etti.
VOLATİLİTE ARTABİLİR
Bunun üzerine dolar endeksi bugün düşüşe geçerek 103,70 sınırına kadar geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %4,27 sınırına kadar çekildi.
Analistler, zaten iki aday arasındaki farkın çok düşük olduğunu, bazı anketlerin de seçimlerde sürprizler yaşanabileceğine işaret ettiğini; bu sebeple fiyatlamalarda oynaklığın arttığını ve yatırımcıların her sonuca karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor.
Bu arada iç piyasalarda ise dolar/TL bugün, yüksek gelen enflasyonun da etkisiyle birlikte 34,35 TL’ye yükseldi.