2. yüzyılda hedef dünya! 100 yıllık Sabancı, geleceğin yapısını inşa ediyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
2. yüzyılda hedef dünya! 100 yıllık Sabancı, geleceğin yapısını inşa ediyor
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Büyümesine hız veren Sabancı Topluluğu şirketi Çimsa, İspanya’daki Bunol satın alması, geçtiğimiz günlerde onaylanan Mannok anlaşması ve ABD ile Türkiye’de süren çimento yatırımlarıyla 3 kıtaya yayıldı. Hedef dünyada ayak izini artırmak...

EKONOMİ SERVİSİ - Son yıllarda büyük uluslararası satın almalar gerçekleştiren Sabancı, yapı malzemeleri grubunu, malzeme teknolojilerine dönüştürdü ve ikinci 100 yıla hazırlanıyor.

Bugün itibarıyla Akçansa, Çimsa ve Kordsa’yı bünyesinde bulunduran grup, yurt içi ve yurt dışında kurduğu teknoloji merkezlerinin yanı sıra uluslararası satın almalarla dünyanın dört bir yanına ayak basmaya başladı. 2021 yılında tamamlanan İspanya’daki Bunol satın alması, ABD’de bulunan beyaz çimento öğütme tesisi ve geçen yıl açıklanan gri çimento öğütme tesisi yatırımının yanı sıra Mannok’u satın alan Çimsa, ihracat odaklı lokal bir çimento üreticisinden, teknoloji odaklı yapı malzemeleri şirketine dönüşmüş oldu.

2. yüzyılda hedef dünya! 100 yıllık Sabancı, geleceğin yapısını inşa ediyor - 1. Resim

Bunol tesisinde düzenlenen toplantıda konuşan Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun “Bugün dünyada enerji dönüşümü, mobilite dönüşümü, malzeme dönüşümü ve dijital dönüşümü konuşuyoruz. Bunlar yeni dünyanın yeni iş kolları ve sürdürülebilirlik bunların tümünün kesişme noktasında. Net sıfır hedeflerin yakalanması sadece ileri malzeme ile mümkün” dedi.

YENİ SATIN ALMALAR GEREK

İleri malzeme teknolojisinde Sabancı grubunun oyun kuruculuğa soyunduğunu söyleyen Burak Orhun “Biz bu alanda gelecek 3-4 yılın değil, gelecek 50-100 yılın altyapısını hazırlıyoruz” ifadesini kullandı. Çimsa’nın yanı sıra kompozit üreticisi şirket olan Kordsa’nın lastik güçlendirme ve kompozit alanında yaptıkları Türkiye’ye örnek” dedi. Dünyada malzeme pazarının 5 yıl içerisinde 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini söyleyen Orhun, Malzeme Teknolojileri Grubu olarak ileri malzemelerin yüzde 10 olan payını 30-40’lara ulaştırmayı hedeflediklerini, bunun için de Amerika’dan Avrupa’ya kadar bu alanda satın almalar yapacaklarını söyledi.

OSB GİBİ FABRİKA

Umut Zenar, Mannok fabrikasının 600 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu, İrlanda ile Birleşik Krallık sınırında bulunduğunu, sadece robotlarla çalıştığını belirtti ve “Tabiri caizse bir organize sanayi bölgesini bünyemize kattık. Beyaz çimentoda dünyanın en büyük ikinci üreticisiyiz. CAC’da dünya üçüncüsüyüz. ABD’de yüzde 20 payımız var. İspanya’da pazar lideriyiz” dedi.

YENİ ŞİRKETLERLE YENİ KAPILAR

Çimsa CEO’su Umut Zenar ise ‘Griden Yeşile’, ‘Çimentodan Yapı Malzemelerine’ ve ‘Yerelden Küresele’ diye tanımladıkları dönüşümü yatırımlarla desteklediklerini belirterek “Beyaz çimentoda dünyanın sayılı üreticileri arasına girdik. Avrupa’daki büyüme adımımızı Amerika coğrafyasına taşımak adına ABD’de gri çimento tesisinin temelini attık. ABD’de var olan beyaz çimento tesisimize ilave olarak hayata geçecek bu tesisle dünyadaki ayak izimizi güçlendireceğiz. Son olarak geçtiğimiz günlerde, İrlanda merkezli Mannok Holdings’in yüzde 94,7’lik hissesinin satın alımını tamamlayarak, Mannok’u Çimsa bünyesine kattık. Bu satın alma, İspanya ve ABD’den sonra, Birleşik Krallık coğrafyası pazarında da bize yeni kapılar açacak” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...