2023'ten bu yana ilk kez düştü! OPEC'in küresel petrol talebi öngörüsü açıklandı

Trump'ın gümrük vergileri, petrol fiyatlarını ve ticaretini etkilemeye devam ediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, 14 Nisan 2025'te yayımladığı aylık raporunda, 2025 yılı için küresel petrol talebi artış öngörüsünü Aralık 2023’ten bu yana ilk kez düşürdü. Gerekçe olarak yılın ilk çeyreğine ilişkin gelen veriler ve ABD tarafından açıklanan yeni gümrük tarifeleri gösterildi.
Petrol fiyatlarındaki dalgalanma gün etkisini daha fazla hissettirmeye başlıyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 14 Nisan 2025'te yayımladığı aylık raporunda, 2025 yılı için küresel petrol talebi artış öngörüsünü Aralık 2023’ten bu yana ilk kez düşürdü.
GÜMRÜK VERGİLERİ PETROLÜ DE ETKİLİYOR
Gerekçe olarak yılın ilk çeyreğine ilişkin gelen veriler ve ABD tarafından açıklanan yeni gümrük tarifeleri gösterildi.
Rapora göre, OPEC 2025 yılında günlük petrol talebinin 1,30 milyon varil, 2026 yılında ise 1,28 milyon varil artmasını bekliyor. Her iki tahmin de bir önceki aya göre 150 bin varil düşürüldü.
Reuters'ın haberine göre, ABD Başkanı Trump'ın gümrük tarifeleri planı ile OPEC+ grubunun (OPEC ve Rusya gibi müttefik ülkeler) üretimi artırma niyeti, bu ay petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu ve küresel ekonomik büyümeye dair endişeleri artırdı.
PETROLDEKİ TAHMİNLER NE YÖNDEYDİ?
OPEC, küresel ekonomik büyüme tahminini 2024 için %3,1'den %3,0’a, 2025 için ise %3,2'den %3,1’e çekti. Geçtiğimiz ay, ticaret kaynaklı endişelere rağmen küresel ekonominin uyum sağlayacağı gerekçesiyle tahminleri sabit tutmuştu.
“Yılın başında küresel ekonomi istikrarlı bir büyüme trendi gösterdi. Ancak son dönemde ticaretle ilgili gelişmeler, kısa vadeli küresel büyüme görünümünde belirsizliği artırdı” ifadelerine yer verildi.
BRENT PETROL 66 DOLAR CİVARINDA
Rapora rağmen petrol fiyatları yükselişini sürdürdü. Brent petrol varili, ABD'nin bazı tarifelere muafiyet tanımasının ardından 66 dolar civarında işlem gördü. Ancak fiyatlar bu ay içerisinde %10’dan fazla değer kaybetti.
OPEC’in talep öngörüsü hâlen sektördeki en yüksek tahminlerden biri.
Örgüt, petrol tüketiminin önümüzdeki yıllarda artmaya devam edeceğini savunuyor. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu on yıl içinde petrol talebinin zirve yapacağını ve dünya genelinde temiz enerjiye geçişin hızlanacağını öngörüyor. IEA, talep tahminlerini salı günü güncelleyecek.
KAZAKİSTAN YİNE SINIRI AŞTI
OPEC raporunda ayrıca, OPEC+ grubunun mart ayındaki petrol üretiminin 37 bin varil düşerek günlük 41,02 milyon varile gerilediği belirtildi. Bu düşüşte, Nijerya ve Irak’ın üretim azaltımları etkili oldu.
Ancak, üretim artışı planlanmadan önce Kazakistan yine anlaşma sınırlarını aştı. Mart ayında üretimini 37 bin varil artırarak günlük 1,852 milyon varile çıkaran Kazakistan, belirlenen 1,468 milyon varillik kotasını ihlal etti.
Ülkenin Enerji Bakanlığı, mart ayında kotayı aştıklarını kabul ederek, nisan ayında yükümlülüklerini yerine getireceklerini ve önceki fazla üretimi kısmen telafi edeceklerini duyurdu.
Reuters’a konuşan bir sektör kaynağı ise, Kazakistan’ın nisan ayının ilk iki haftasında üretimini mart ortalamasına göre düşürdüğünü, ancak hâlâ OPEC+ kotasının üzerinde olduğunu aktardı.