40 yıllık ata tohumlarıyla ekilen kenevirin Amasya'da hasadı başladı
Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde 40 yıl önce saklanan ata tohumlarının ekildiği kenevirler yetişti. Hasada başlayan kooperatif, yıllar sonra bir ilki gerçekleştirdi.
Türkiye’nin kenevirden iplik üretimi yıllar sonra verilen özel izin ile başlamıştı.
Amasya'daki Gümüşhacıköy'de faaliyete geçirilen Kenevir Fabrikası 40 yıl sonra devlet desteğiyle yeniden ayağa kaldırılmıştı.
Bu yıl da ata tohumlarıyla ekilen kenevir tarlalarında yetkililerin de katılımıyla hasat başlatıldı.
S.S. Gümüşhacıköy İp Sicim Küçük Sanat Kooperatifi tarafından ekilen kenevirler toplanırken Kooperatif Başkanı Ümit Yetişir açıklamalarda bulundu.
Bu yıl 55 dekarlık alanda yapacakları hasadı 3-4 günde tamamlamayı hedeflediklerini belirten Yetişir, "Kullanılan tohum, Gümüşhacıköy'e özgü 40 yıl önce saklanan bir ata tohumudur. Bu tohumun lifi daha yumuşak ve kaliteli." dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ise Gümüşhacıköy'ün kenevir tohumu üretimi konusunda köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de 1980'li yıllara pek çok yerde kenevir üretimi yapıldığını anlatan Aytaç, "İzmir, Kastamonu, Samsun gibi illerin çiftçileri, kaliteli tohum için genellikle Gümüşhacıköy'e gelirlerdi. Çünkü ilçenin iklim ve toprak koşulları, kenevir tohumu üretimine son derece uygun. Gümüşhacıköy kenevirinin genetik yapısı, sağlam elyaf ve uzun bitki özelliği taşıyor. Bu özelliğiyle tohumlar, geçmişte İtalya gibi ülkelere bile ihraç edilmiştir." diye konuştu.
Hasat programına Gümüşhacıköy'deki yetkililerin büyük çoğunluğu katıldı.