ABD pazarını ‘nokta atışı’ ile fethederiz! Türkiye'yi büyük fırsatlar bekliyor

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, Türkiye’yi ön plana çıkarabilir. Ekonomistler ve iş dünyasının temsilcileri “ABD ekonomisinin Çin’in boşluğunu doldurmasının kolay değil, bize ihtiyaçları var. Ne kadar ihraç malımız varsa bunları öne çıkarmalı, nokta hedefli fırsatlara odaklanmalı, ürün bazında anlaşmalar yapmalı, bu ülkede fuar ve mağaza sayımızı artırmalıyız. Böylece 16,4 milyar dolarlık ihracatımızı hızla artırabiliriz” mesajı verdi.
Dünya ticaret savaşları ile sarsılırken, Türkiye’nin nasıl bir yol izlemesi gerektiği ekonomi yönetimi ve iş dünyası tarafından dikkatle takip ediliyor. Bu süreçte ABD’nin Türkiye’ye en düşük oran olan %10 tarife uygulaması avantaj olarak gösteriliyor. Stratejik hamlelerle birlikte Türkiye’nin ABD’ye ihracatının yükselebileceği ve kazançlı çıkabileceği ifade ediliyor.
“ÜRÜN BAZINDA ANLAŞMA YAPILMALI”
Yeni dönemde Türkiye-ABD ticari ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda ekonomistler ve iş dünyasından önemli mesajlar geldi.
ABD ekonomisinin, Çin’in boşluğunu doldurmasının kolay olmayacağını belirten Ekonomist Selim Somçağ, “Bize ihtiyaçları var. ABD’nin şu anda Çin’den tedarik edemeyeceği ne kadar ihraç malımız varsa, bunları satmak için ABD ile anlaşma yoluna gitmeliyiz. Çinli şirketlere Türkiye’de fabrika kurdurmak doğru hamle olmayabilir çünkü buna ABD de yol vermez. Bu süreçte Serbest Ticaret Anlaşması da yapılmamalı. Aleyhimize olur. Ürün bazında anlaşmalar yapılmalı” dedi.
“DAHA FAZLA MAL VE HİZMET SATABİLİRİZ”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dünya ekonomik düzeninin uzun bir aradan sonra tekrar korumacılığa ve yüksek gümrük duvarlarına geri döndüğünü belirterek, “Türkiye, yüzde 10 temel tarife ile ağır Trump vergilerine dahil olmadı. ABD'ye geçen yıl 16,4 milyar dolar mal ve hizmet satışı gerçekleştirdik. 340 milyon nüfuslu bir ülkeye bundan çok daha fazlasını satabileceğimiz açık” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE BUNU, FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİR”
Türk iş dünyasının, Trump’ın gümrük vergilerini geç kalmadan analiz edip ürün ve rekabet stratejilerini buna göre belirlemesi gerektiğini vurgulayan Avdagiç, “Özetle, iş dünyamız Trump vergilerinin Türkiye'yi pozitif ayrıştırmasını fırsata dönüştürmelidir. Ek gümrük vergileri yüzünden ABD de Türkiye’den daha mal almayı tercih edebilir. Türkiye’nin bu fırsatı kullanması, ihracat sektörlerini geliştirmesine bağlı olacaktır" diye konuştu.
“NOKTA HEDEFLİ FIRSATLAR…”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da “Bu yeni gelişmelere, dersimize çok iyi çalışarak hazırlanmalıyız. Çünkü ezber bilgi, kalıplaşmış bakış açılarıyla kavranamayacak boyutlarda bir tablo var karşımızda. ABD'nin Türkiye’ye görece daha pozitif bir yaklaşım içinde olunduğunu görüyoruz. Nokta hedefli fırsatlar elde edebiliriz. Ülkemizin, her sektör için özel bir hazırlık içinde olmasında yarar var. Sektörel fırsatların ortaya koyulabileceği stratejik çalışmayla ilerlenmeli” ifadelerini kullandı.
“FUAR VE MAĞAZA SAYISI ARTMALI”
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Türkiye'ye getirilen yüzde 10’luk ek verginin ülkemizi daha rekabetçi konuma getirdiğini belirterek, “ABD’ye olan satışların artması için teyakkuza geçmeliyiz. Özellikle ihracatçı birlikleri bu bölgede fuar ve organizasyonların sayılarını artırmalıdır. Türk markalarının ABD’de mağazalarını artıracak olması da avantaj sağlar” şeklinde konuştu.
ALTERNATİF TEDARİKÇİ OLABİLİRİZ”
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Gürkan Yıldırım ise ABD'nin, Çin ve AB'den ithalatının azalabileceğini aktararak, şunları söyledi: Bu durum, Türkiye'nin bazı sektörlerde ABD pazarına ihracatını artırma potansiyeli getirecektir. Türkiye alternatif bir tedarikçi olarak öne çıkabilir. Çin, AB ve Uzak Doğu ülkelerine getirilen yüksek vergiler, bu bölgelerdeki bazı şirketlerin üretimlerini başka ülkelere kaydırmasına da sebep olabilir. Türkiye, bu şirketlerin de yatırımlarını çekebilir.
ABD İLE DIŞ TİCARET FAZLASI VERİLDİ
Bu arada Türkiye ABD'ye, geçen yıl 16,4 milyar dolarlık ihracat yaptı. Makineler, mekanik cihazlar, kıymetli taşlar, metaller, otomotiv, halılar, diğer tekstil zemin kaplamaları, kireç ve çimento sektörleri ihracatta öne çıktı.
ABD’den ithalat ise geçen yıl 16,2 milyar doları buldu. Mineral yakıtlar, yağlar, demir çelik, makineler, mekanik cihazlar, organik kimyasallar ve plastik mamulleri ithalata öne çıktı.
Böylece Türkiye, geçen yıl ABD ile ticarette 121 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.