ABD'nin gümrük vergileri Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Şimşek'ten dikkat çeken mesaj
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı gümrük vergilerinin Türkiye'ye etkilerinin diğer ülkelere göre sınırlı olacağını söyledi. Şimşek, GSYH'mizi üretirken ihracat bazlı değil, iç talep bazlı gitmişiz, dolayısıyla bize yansımaları başka ülkelere göre daha sınırlı olacak, çünkü bizde belirleyici olan iç pazardır" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da IV. Tarım Orman Şurası “Tarım Ekonomisi Atölyesi” programına katıldı. Burada ekonomiye dair değerlendirmeler yapan Bakan Şimşek, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı gümrük vergileriyle ilgili de önemli mesajlar verdi. Şimşek, vergilerin Türkiye'ye yansımalarının sınırlı olacağını söyledi.
"BİZ DAHA AZ ETKİLENECEĞİZ"
Şimşek, ABD'nin gümrük vergilerine yönelik yaptığı değerlendirmede, "İhracatın kural bazlı ülkeler dışında kalan önemli bir kısmı bu tür coğrafyalara olduğu için dış ticaretteki korumacılığa karşın bize benzer ülkelere göre göreceli olarak daha az etkileneceğiz. Türkiye'nin ihracata bağımlılığı benzer ülkelere göre düşük. GSYH'mizi üretirken ihracat bazlı değil, iç talep bazlı gitmişiz. Bize yansımaları başka ülkelere göre daha sınırlı olacak, çünkü bizde belirleyici olan iç pazardır. Bizim ABD ve AB dışı toplam 54 ülke ile serbest ticaret anlaşmamız var, ihracatı yüzde 68'i bu ülkelere gidiyor. İhracatımızın yüzde 80'inden fazlası yakın ve dost ülkelere gidiyor." dedi.
Şimşek'in açıklamaları şöyle:
"Cari açığın biz bu sene bir miktar artmasını bekliyoruz. Ancak petrol fiyatları son gelişmelerden dolayı çöktü. Petrol fiyatları bu seviyelerde kalırsa Türkiye'nin bu sene cari açık konusunda sıkıntısı olmayacak. Türkiye petrol ve doğal gaz düşüşlerinde olumlu etkilenecek ülkelerin başında olacak.
"DENGELİ BÜYÜME HEDEFLİYORUZ"
Büyümede bir dengelenme var 2023'te Türkiye yüzde 5 civarı büyürken, net ihracatın katkısı eksi 3 puan ama iç talebin katkısı 8. Bu şu demek kapalı bir ekonomi olsaydık, yüzde 8'in üzerinde büyüyecektik. Bu türden yüksek hızlı büyüme cari açık ve enflasyon getiriyor. Hedefimiz kısa ve orta vadede daha sürdürülebilir dengeli bir büyüme, ondan sonrada yüksek sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz.
İstihdam piyasasında oldukça iyi bir noktadayız. 2024 yılında 1 milyona yakın net istihdam oluşturduk. İşsizlik oranları hızlı bir şekilde düşüyor. Elbette iş gücüne katılım ve işsizlik oranı noktasında tartışmalar olacak.
"REZERVLER KULLANILMAK İÇİNDİR"
'Rezervleri neden kullanıyorsunuz?' eleştirisi var. Rezerv şoklara karşı bir tampondur. Dolayısıyla tabiki rezervler kullanılmak üzere belirlenir. Şu anda Türkiye'nin rezerv pozisyonu IMF'ın tanımına göre (en geniş tanım) 1'dir. 1 demek rezerv yeterliliği sağlanmış demektir. Kur korumalı mevduat Türkiye için önemli bir koşulluk yükümlülüktü. Bu yükümlülüğü azaltmak Türkiye'ye ilişkin belirsizlikleri azaltmak anlamına gelir. Orda da zirve değeri 144 milyar dolar civarındayken bugün bunu 22 milyar dolar altına düşürdük. KKM'den çıkış piyasalarda herhangi bir sorun oluşturmadan bu program sayesinde sağlanıyor.
TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ
Ülkemizin risk primi 750 puanlarda bugün itibarıyla 350 puan civarına düştü. Bu son artışı tamamen 1-2 haftalık oynaklığa bağlayan var. Hayır. Son 3-4 güne bakın ABD'nin açıkladığı tarifelere bakın, birçok ülkenin risk primi bizden daha çok arttı. Mayıs 2023 ile Nisan 2025 arası Türkiye'nin risk primi 356 puan düşerken, bize benzer ülkelerde sadece 7 puan düşmüştür. Bu şu demektir. Bize benzer ülkelere göre çok iyi performans gösterdik.
"YÜKSEK TEKNOLOJİ ALANI KRİTİK"
Dünyada büyük kırılmalar var. Biz bu hareketleri görüyoruz, okuyoruz. Programımızı bunun üzerine planladık. Sanayi bizim için önemli. Yüksek teknoloji alanı bizim kritiktir. Yüksek destekler veriyoruz, vereceğiz. Amacımız verimliliği artırmak, katma değeri artırmaktadır. Biz kişi başı milli gelirle Avrupa Birliği'nin önündeyiz. Eksiğimiz arzuladığımız düzeyde yüksek teknolojili ürün üretmiyoruz."