Altında kâr satışı gelebilir mi? Yeni haftada ‘gram’ rekorda

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altında kâr satışı gelebilir mi? Yeni haftada ‘gram’ rekorda
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Altında son dakika! Geçen haftayı 2101 TL ile zirveden tamamlayan gram altın fiyatı 4 Mart günü kaç TL? Serbest piyasada gram altın 2102 TL ile, yeni rekor seviyeden işlemlere başlıyor. Son yükselişe ons altının daha fazla destek verdiğini belirten analistler, “Bu hafta yine ABD’den gelecek açıklamalar ve tarım dışı istihdam başta olmak üzere bazı ekonomik veriler dikkatle takip edilecek. Kâr satışları yaşanabilir ancak ons altında artık 2040 dolar seviyesi taban olarak görülebilir. Dolayısıyla geri çekilmeler; orta ve uzun vadeli yatırımcı için kademeli alım fırsatı verebilir” uyarısında bulunuyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Geçen hafta sert yükselen altın fiyatlarını yeni haftada yoğun bir gündem bekliyor. Özellikle ons altın fiyatlamaları için bu hafta FED Başkanı Powell’ın konuşması ve ABD Tarım Dışı İstihdam rakamları önemli olacak. Gözler içeride bir yandan da yükseliş eğilimini koruyan dolar/TL kurunda olacak. Analistler son yükselişin hızlı gerçekleştiğini dolayısıyla kâr satışlarının gelebileceğini; muhtemel geri çekilmelerin ise fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

4 MART ALTIN FİYATLARI KAÇ TL?

Serbest piyasada gram altın fiyatı 4 Mart işlemlerine 2102 TL’den başlıyor. Kapalıçarşı’da işlem gören gram altın ise ilk işlemlerde 2175 TL’den fiyatlanıyor.

Sabah saatlerinde çeyrek altın 3 bin 574 TL, yarım altın 7 bin 213 TL ve tam altın da 14 bin 383 TL’den satılıyor.

Cuma akşamı 2082 dolardan kapanış gerçekleştiren ons altın ise bugün sabah saatlerinde hafif gerileme ile 2081 dolar civarında seyrediyor.

ALTINDA BEKLENTİ VE HEDEF

Altında önemli bir hareketlilik yaşandığına dikkat çeken Ekonomist Tuncay Turşucu, “Ons tarafında 2072 dolar ciddi bir dirençti, fiyatlar bu seviyenin üzerine birden bire çıktı. FED’in yakında faiz indireceğine yönelik spekülasyonların bunda etkili olduğu görülüyor. Ancak bu hareket, dolar endeksi (DXY) tarafında desteklenmiyor. Yani dolar endeksinde, ons altının bu kadar hızlı çıkışını destekleyecek sert bir geri çekilme yok. Euro/dolar tarafında da ciddi bir yükseliş gözlemlenmiyor” diye konuştu.

FED NE ZAMAN FAİZ İNDİRECEK?

Çarşamba günü FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının dikkatle takip edileceğini belirten Tuncay Turşucu, “Mart ayında FED’in bir faiz indirimi yapmayacağı biliniyor. Bu beklenti, şu anki altın fiyatlarına da dahil. Haziranda bir faiz indirimi bekleniyor. Şayet FED Başkanı, haziran beklentilerini ötelerse, ons altın fiyatlarının tekrar 2072 dolar altına geldiğini görebiliriz. Ama hazirana işaret ederse, 2072 dolar üzerinde kalıcılık gerçekleşebilir ve 2400-2500 dolara doğru beklenen yükseliş de buradan destek bulabilir” görüşünü dile getirdi.

OSN, 2088 DOLARDAN DÖNDÜ

ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz da “ABD’de cuma günü ISM İmalat PMI verilerinin beklenti altında kalmasının ardından, piyasalar ‘ekonomi yavaşlıyor’ fiyatlaması yaptı. 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde 4,17’ye kadar gerileme yaşandı ve ons altın buradan destek bularak yükseldi. 2088 dolarla en yüksek seviyesini gördü ve 2082 dolardan kapandı” diye konuştu. ABD ekonomisine dair iyi gelen verilerin de olduğunu ve FED üyelerinin ‘şahin’ mesajlar vermeye devam ettiğini hatırlatan Eryılmaz, şöyle devam etti:

ALTINDA BU SEVİYELERE DİKKAT

“FED tarafında şu anda hâlâ bu yıl 3 indirim bekleniyor. Ve ilk indirim için ağırlıklı beklentiler yine haziran ayına işaret ediyor. Yani orada da öne çekilen bir tarih yok. Dolayısıyla altında cuma günkü hareket biraz abartılı olabilir. Bunun bir düzeltmesi gelebilir. Ancak bundan sonra artık 2040 dolar üzerinde dengelenecek bir ons altın bizi bekliyor olabilir. Altında geri çekilme olursa da orta ve uzun vadeli yatırımcı için bu, gram tarafında da kademeli alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Bu hafta cuma günü ABD’den gelecek tarım dışı istihdam rakamları da beklentilerin altında kalırsa, o zaman ons altında 2100 doların üzeri söz konusu olabilir.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...