Amazon, Google, Meta... Hepsi imzaladı: Nükleer enerji kapasitesi 2050 yılına kadar 3 katına çıkıyor!

Amazon, Google ve Meta gibi teknoloji devleri, 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması hedefini destekleyen bir taahhütname imzaladı. 31 ülke, 140'tan fazla nükleer endüstri şirketi ve 14 büyük finans kurumu, nükleer enerji kapasitesinin artırılması hedefini destekliyor.
Amazon, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin de aralarında bulunduğu enerji tüketicileri, 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kapasitesinin en az üç katına çıkarılması hedefini destekleyen bir taahhütname imzaladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın da katıldığı Houston, Teksas'ta düzenlenen CERAWeek enerji konferansında imzalanan taahhütname, nükleer sektörünün ötesindeki büyük şirketlerin ilk kez küresel enerji talebini karşılamak için nükleer enerjinin kapsamlı ve koordineli bir şekilde genişletilmesini kamuoyu önünde desteklediğini gösteriyor.
Londra merkezli Dünya Nükleer Birliği (WNA), bu adımın önemine dikkat çekti.
ŞİRKETLERDEN ORTAK ÇAĞRI: NÜKLEER ENERJİYE DESTEK
Independent Nuclear News'den edinilen bilgilere göre, taahhütnameyi imzalayan şirketler, diğer enerji tüketicilerini de nükleer enerji hedefini desteklemeye çağırdı. Şirketler, hükümetlerin desteğini kabul ederek nükleer enerjiye finansmana eşit erişim sağlanmasını savundu.
CERAWeek'te taahhütnameyi imzalayanlar arasında Amazon, Google, Meta, Dow, Occidental Petroleum, Hollanda merkezli offshore enerji taşeronu Allseas, Polonya'nın Orlen Synthos Green Energy'si ve Japonya merkezli endüstriyel grup IHI yer aldı.
NÜKLEER ENERJİYE ARTAN İLGİ
WNA, taahhütnamenin önümüzdeki aylarda daha fazla destek kazanmasının beklendiğini belirterek, denizcilik, havacılık ve petrol-gaz gibi çeşitli sektörlerden nükleer enerjiye yönelik artan ilgiye dikkat çekti.
2050 yılına kadar nükleer enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması hedefi, Cop28'de 25 ülke tarafından imzalanan ve Cop29'da 6 ülkenin daha katıldığı bir deklarasyonla 31 ülkenin desteğini aldı. Ayrıca, 140'tan fazla nükleer endüstri şirketi de bu hedefi destekleyen bir taahhütname imzaladı. Eylül 2024'te dünyanın en büyük 14 finans kurumu da bu hedefe destek verdi.
NÜKLEER ENERJİNİN MEVCUT DURUMU
WNA'ya göre, dünya elektriğinin %9'u 439 ticari nükleer reaktör tarafından üretiliyor. Nükleer enerji, düşük karbon emisyonu ve sürekli enerji arzı sağlama potansiyeliyle iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynuyor.