ASELSAN'dan SAHA EXPO'da yerli hamle: İthal edilecek 250 milyon dolarlık ürünleri millîleştirdi

SAHA EXPO’ya millîleştirme kapsamında 30 ürün getirdiklerini belirten ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol “Bir kısmı KOBİ’lerimizce bir kısmı da ASELSAN mühendislerince yerlileştirilmiş ve toplam 250 milyon dolarlık yeni ithal edilebilecek ürünlerin millîsini yaparak SAHA EXPO’da sergiliyoruz” dedi.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığının himayesinde, altı bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) desteği ile İstanbul Fuar Merkezinde (İFM) düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nın, KOBİ’lerle yerel sektörü bir araya getirmek için başladığı yolculukta küresel bir etkinliğe dönüştüğünü ispatladığını söyledi.
Fuarın ilk günü, 50’den fazla ülkeden değişik kademedeki delegasyonun firmaları ziyaret ettiğini aktaran Akyol “Bir taraftan da Türk savunma sanayi büyük kuruluşları ve arkasındaki güçlü KOBİ’leriyle takım olarak burada, tam takım uluslararası arenanın önüne çıktı. Burada yeni iş ilişkilerini ve yeni yurt içi ve yurt dışı ihracat sözleşmelerini geliştirirken bir taraftan da KOBİ’lerle büyük şirketlerin arasında yeni iş birliklerinin kapısını aralıyoruz. ASELSAN olarak 500’den fazla envanterde ürünümüz var. Burada 150’den fazla ürünümüzü sergiliyoruz” dedi.
10 YENİ ÜRÜN GETİRDİ
İlk defa 10 yeni ürünü SAHA EXPO’da toplumun ve kullanıcıların önüne çıkardıklarını bildiren Akyol, geçen yıl dünya savunma sanayii liginde 47. sıradan 42. sıraya çıktıklarını hatırlattı. Akyol, ASELSAN olarak geçen sene 600 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi imzaladıklarını hatırlatarak, bu yılın dokuz ayında geçen yılın rakamını neredeyse yakaladıklarını kaydetti.
Geçen yılın dokuz ayı ile bu yılın dokuz ayını kıyasladıklarında yüzde 52’lik bir artış olduğuna işaret eden Akyol, şöyle devam etti: "Dokuz ayda 1,6 milyar dolarlık Türkiye’deki KOBİ’lere iş verdik. Bunların yarısı SAHA EXPO’da olan firmalar. SAHA EXPO’ya millîleştirme kapsamında 30 ürün getirdik. Bir kısmı KOBİ’lerimizce bir kısmı da ASELSAN mühendislerince yerlileştirilmiş ve toplam 250 milyon dolarlık yeni ithal edilebilecek ürünlerin millîsini yaparak SAHA EXPO’da sergiliyoruz. ASELSAN 88 ülkeye bugüne kadar ihracat yaptı, son yıl dört yeni ülke eklendi."
GENÇLER 'SAVUNMA İÇİN' REKOR KIRDI
ASELSAN Konya ve Konya Büyükşehir Belediyesi Kapsül Teknoloji Platformunun 50 kişilik eğitim programı için 1.000’in üzerinde mühendislik öğrencisi müracaat etti. Millî Yetkinlik Hamlesi dâhilinde savunma sanayiinde kariyer hedefleyen genç mühendis adaylarına yönelik açılan programda, 2024-2025 akademik yılında üniversitelerin bilgisayar, yazılım, elektrik-elektronik, mekatronik ve makine mühendisliği 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin başvurusu alındı. Savunma Sanayiiine Yönelik Mühendis Gelişim Programı’nda eğitimler, Kapsül Teknoloji Platformu ve ASELSAN Konya Laboratuvarında gerçekleşecek. Katılımcılar, 50 hafta sürecek program boyunca, ASELSAN Konya mühendislerinden mentörlük alarak hem teknik becerilerini geliştirecek hem de iş hayatına hazırlanacak.
SAHA EXPO, 2. gününde panellerle devam etti. Bu çerçevede, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla ‘Savunma ve Güvenlik Alanında Derin Teknoloji Devrimine Liderlik’ konulu panel yapıldı. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve NATO İnovasyon, Hibrit ve Siberden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Charles Ellermann-Kingombe panele katıldı.
SAHA EXPO'DA ÇOK SAYIDA ANLAŞMA YAPILDI
SAHA EXPO’nun ikinci gününde SSB, HAVELSAN ve TÜBİTAK arasında TSK Bulut Bilişim Sistemi Projesi çerçevesinde yerli bulut sanallaştırma çözümü imza töreni gerçekleştirildi. Ayrıca, TÜBİTAK SAGE ve Baykar arasında Bozok mühimmat projesi stratejik iş birliği imza töreni yapıldı.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar “Bozok mühimmatının seri imalatına yönelik bir sipariş anlaşması imzalandı. Bu anlaşma 1.000 adetlik Bozok mühimmatı üretimini kapsıyor. Yüzde 100 ihracat. Afrika’daki Baykar müşterisi iki ülkeye bu mühimmat ihraç edilecek” dedi.
Baykar ile Roketsan arasında mühimmat ve ekipman projeleri stratejik iş birliği, Baykar ile ASELSAN arasında ise mühimmat, IFF sorgulayıcı, kamera, uydu haberleşme ve telsiz sistemleri projeleri stratejik iş birliği anlaşmaları imzalandı. Ayrıca, Baykar ile TEI arasında TEI-PD170 ve TEI-TJ60 motor seri üretim satış projesi de kurum yetkililerinin katılımıyla imzalandı.
Baykar ile Ordulu arasında görüntü aktarma merkezi projesi stratejik iş birliği de yapıldı. Baykar ayrıca Hırvatistan’dan Orqa ve BAE’den Edge Group ile de stratejik iş birliği anlaşması yaptı. Bu anlaşmaların yanı sıra SSTEK, Impro ve Telespazio arasında görüntü kıymetlendirme hizmet ihracatı sözleşmesi de imzalandı.