Avrupa krize giderken Asya'da kritik gelişme: 180 milyon ton kaya petrolü rezervi keşfedildi

Küresel enerji krizi, artan talep, tedarik zinciri sorunları ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle derinleşirken, enerji fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Çin petrol şirketi Sinopec, Avrupa'da kaotik enerji krizi sorunları yaşanırken, Bohay ve Subey havzalarında toplam 180 milyon tonluk yeni kaya petrolü rezervleri keşfettiğini açıkladı.
Son yıllarda artan talep, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve jeopolitik gerilimler, dünyayı derin bir enerji krizine sürüklüyor.
Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği doğal gaz ve petrol arzındaki kesintiler, Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede enerji fiyatlarını rekor seviyelere çıkardı.
AVRUPA'DA KRİZ, ASYA'DA BÜYÜK KEŞİF
Avrupa’da hissedilen kriz giderek hayati bir önem kazanırken, Asya’da önemli bir gelişme yaşandı.
Çin petrol şirketi Sinopec’ten yapılan açıklamada, Bohay havzasındaki Şinşing petrol sahası ile Subey havzasındaki Çintong petrol sahasında yeni kaya petrolü rezervlerinin bulunduğu belirtildi. Rezervin yaklaşık 180 milyon ton olduğu aktarıldı.
Açıklamada, Şinşing'deki kaya petrolü formasyonlarının yerin 2 bin 900 metre altında, Çintong'da ise 3 bin 430 metre ile 4 bin 560 metre arasındaki katmanlarda yer aldığı kaydedildi.
Şirket, her iki sahanın da tek sondaj kuyusu ile uzun süreli ve istikrarlı çıktı sağlayacağını öngörüyor.
SİNOPEC, YILDA 100 MİLYON TON YENİ REZERV BULMAYI HEDEFLİYOR
Sinopec, 2026 ile 2030 yılları arasında, günde 2 milyon ton üretim hedefiyle, yılda 100 milyon ton yeni kaya petrolü rezervi bulmayı hedefliyor.
Şirket, geçen yıl 705 bin ton kaya petrolü üretmişti.
Büyük miktarda rezervlerin bulunmasına rağmen kaya petrolü çıkarılması jeolojik açıdan ulaşılması en güç ve çıkarılması maliyetli petrol kaynağı konumunda bulunuyor.
Kaya petrolü, Çin'in ham petrol üretiminin yalnızca yüzde 1'ini oluşturuyor.