samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Avrupa'da yeni gaz krizi kapıda! Tarihe dikkat çektiler, korkutan tahmini açıkladılar

Kaynak: Sabah
- Güncelleme:
Avrupa'da yeni gaz krizi kapıda! Tarihe dikkat çektiler, korkutan tahmini açıkladılar
Ekonomi Haberleri  / Sabah

Avrupa'da yeni gaz krizi kapıda. Gas Infrastructure Europe, depolardaki doluluk oranının düştüğünü açıkladı ve tarih vererek rezervlerin yüzde 30'lara kadar gerileyebileceğini aktardı.

Kış aylarının gelmesi ile birlikte doğal gaz tüketimi arttı. Avrupa’nın gaz altyapı işletmecisi Gas Infrastructure Europe, depolardaki doluluk oranının düştüğünü açıkladı ve uyarılarda bulundu.

Gas Infrastructure Europe'dan yapılan açıklamada doluluk oranının yüzde 59'a düştüğü belirtildi. Bu rakamın ise yıllara göre oldukça düşük seviyede bulunduğu aktarıldı.

TARİH VE ORAN VEREREK UYARDILAR

Sabah'ın haberine göre uzmanlar, rezervlerin mart sonuna kadar yüzde 30-35'lere kadar gerileyeceği konusunda uyarı yaptı.

TÜKETİM ARTTI, FİYATLAR YÜKSELDİ

Soğuk hava ve olumsuz hava koşulları, gaz tüketimini doğal olarak artırdı ve bu durum gaz fiyatlarının 50 Euro/MWh'yi aşmasına neden oldu. Fiyat artışı özellikle gaz yoğun sektörleri, örneğin gübre sanayisini olumsuz etkiledi.

Gaz açığını giderebilmek için Avrupa'nın daha fazla LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) satın alması gerekiyor. Rusya'dan yapılan ithalat artarken, ABD'den gelen tedarik de artırılmaya çalışılıyor.

AMERİKAN GAZINA AĞIRLIK

AB, Amerikan gazını daha fazla almayı planlıyor. 2024'te LNG sevkiyatları, Avrupa Birliği'ne yapılan gaz ithalatının yaklaşık yüzde 37'sini oluşturdu. bunun büyük bir kısmı ise ABD'den geldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...