Bankalarda 'yapay zekâ' zafiyeti! Ses 15 saniyede kopyalanabiliyor

Günümüzde kimlik sahteciliği, hızla yükselişe geçen siber tehditlerden biri hâline geldi. Küresel firmaların hazırladığı 2024 raporlarına göre, siber suçların dünya ekonomisine 9.5 trilyon ABD dolarına mal olacağı öngörülüyor. Başka bir rapora göre, 2023 yılında şirketlerin kimlik sahteciliğiyle bağlantılı problemleri çözmek için ortalama 10 saat harcadığı, bu sürenin 2022 yılında 6 saat olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan deepfake saldırıları ise yüzde 3.000 artmış durumda.
ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ- Kimlik sahteciliğiyle mücadelede Türkiye’nin önde gelen yapay zekâ şirketi Sodec Technologies Kurucusu Hasan Dertli Türkiye’deki bankalarda yaşanan güvenlik açıklarına dikkat çekerek “Yüzünüzü ve sesinizi kullanarak işlem yapılmasını sağlayan teknolojiler mevcut. Yapay zekâ 15 saniyede sesinizi kopyalayabiliyor. Şu anda bankaların yüzde 80’i yüz tanımada zafiyet gösteriyor. Yüzünüzü kullanarak elektronik parada hesap açabilirler.
Balmumu silikon maskeler var. Basit atakla hackleme yapılabilir” dedi. Dertli, deepfake saldırılarına karşı çözümün de yine yapay zekâda olduğunu söyledi. Dertli, “Firma olarak Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü’nün (NIST) yüz tanıma testlerini geçerek güvenlik sertifikası alan dört firmadan biriyiz. Normalde firmalar 1 milyonda bir hata payı ile bu testi geçebiliyor. Sodec Technologies ise 10 milyonda bir hata payına sahip. 200 ülkenin kimliğini doğrulayabilecek yetkinliğe sahibiz. İnstagram’da sahte videoları rahatlıkla tanıyoruz” ifadelerini kullandı.