Bitcoin neden yükseliyor? İşte sebepleri… 

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bitcoin neden yükseliyor? İşte sebepleri… 
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bitcoin küresel piyasalara tekrar damga vuruyor. 28 Şubat BTC fiyatı 57 bin doların üzerinde denge bulmaya çalışıyor. Yatırımcılar “Bitcoin neden yükseliyor”, “BTC yorumları”, “2024’te Bitcoin ne olacak” gibi soruların cevaplarını ararken; son 1 ayda yaşanan yükseliş yüzde 36 oldu. ABD Para Piyasası fonlarına resmi otoriteler tarafından Bitcoin alma izninin verilmesi fitili ateşledi. 6 haftada bu kanaldan 6 milyar dolar para girişi yaşandı. Şimdi de Bitcoin’de HALVING (Bölünme) heyecanı yaşanıyor. Peki HALVING nedir? Ne zaman gerçekleşecek? Önceki HALVING işlemlerinin ardından neler yaşandı? İşte bütün detaylar…

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Dünkü işlemlerde 57,600 doları test ederek son 25 ayın en yüksek seviyesini gören Bitcoin, bugünkü işlemlerde de 57 bin dolar üzerinde denge bulmaya çalışıyor. Sabah saatlerinde 57,200 dolar seviyelerinde işlem gören Bitcoin; son bir ayda yüzde 36, üç ayda yüzde 51 ve altı ayda yüzde 119 gibi yüksek oranlarda artışlarla, yatırımcısının yüzünü güldürdü. 

Yatırımcılar “Bitcoin neden yükseliyor”, “BTC yorumları”, “2024’te Bitcoin ne olacak” gibi soruların cevaplarını ararken; 2 ana sebeple birlikte yükselişin gerçekleştiği görülüyor. 

BTC’Yİ ÖNCE ETF İZNİ TETİKLEDİ

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, bu yıl 11 Ocakta, ABD’de işlem yapan yatırım fonlarına (ETF) Bitcoin alma iznini verdi. Böylece yatırım fonları, hızlı bir şekilde portföylerine Bitcoin’i eklemeye başladı. O tarihten itibaren Bitcoin’e bu kanaldan giren paranın yaklaşık 6 milyar doları bulduğu belirtiliyor. ETF’ler kanalının açılması, yatırımcıların Kripto borsalarda hesap açma zorunluluğunu da ortadan kaldırdığı için, daha fazla para girişini beraberinde getirdi. 

ŞİMDİ DE HALVİNG (BÖLÜNME) BEKLENTİSİ

Bitcoin’de son dönemde konuşulan önemli beklentilerde biri de “Halving” olarak bilinen “bölünme” işlemi… Bu kapsamda Bitcoin algoritmasında, madencilere taksim edilen ödül adedi, her 4 yılda bir yarıya düşüyor. Yani işlemin ardından Bitcoin arzında yüzde 50 düşüş yaşanıyor. Düşen arz/artan talep denklemiyle birlikte, fiyatlarda yukarı yönlü ivmelenme yaşanıyor. 

BTC HALVING NE ZAMAN?

Bu yıl bölünme işleminin, kesin olmamakla birlikte nisan ayının 19’unda gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece şu anda madencilere verilen ödül miktarının 6,25 adetten 3,125 adede düşürülmesi öngörülüyor. Rakamlar da gösteriyor ki, bölünme işleminin ardından piyasada artık Bitcoin arzı daha da gerileyecek. Yatırımcılar da bu sebeple HALVING işlemini dikkatle takip ediyor. 

GEÇMİŞ BÖLÜNMELERDE NE OLDU?

Geçmiş dönemde gerçekleşen bölünmeler önemli mesajlar veriliyor. 

İlk bölünme 28 Kasım 2012'de yapıldı. Bitcoin, 12 dolardan işlem görürken, bir yıl sonra 964 dolara kadar tırmandı. 

İkinci bölünme 9 Temmuz 2016'da gerçekleşti. O sırada 640 dolardan işlem gören Bitcoin, bir yıl içinde yüzde 300’e yakın artışa imza attı. 

Üçüncü bölünme 11 Mayıs 2020 tarihinde oldu. 8750 dolar seviyesinde bulunan Bitcoin, bir yıl sonra %550 prime imza attı. 

FED BEKLENTİLERİ DE ÖNEMLİ

FED’in, bu yılın ikinci yarısından itibaren faiz indireceği yönündeki beklentiler de kripto para birimlerine destek oluyor. Piyasa uzmanları, bütün bu beklentilerin haftalardır satın alındığını ve Bitcoin’de önemli yükselişlerin yaşandığını hatırlatarak, yatırımcıların oldukça dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
BTC, Kasım 2021’de, 69 bin dolarla zirve seviyeyi görmüştü.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...