Böylesi ilk kez yaşanıyor! Domatesin tarla fiyatıyla market fiyatı ağızları açıkta bıraktı: Aradaki farkı kim yiyor?

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Antalya'da domates üreticisi fiyat tepkisini, ürünü dalında bırakarak gösterdi. Maliyeti 35 lira domatesin 15 liraya satıldığını, markette ise 70 liradan alıcı bulduğunu söyleyen çiftçi isyanını "Aradaki farkı kim yiyor? Ya bırakacağım çiftçiliği ya da başka bir geçim yolu arayacağım" sözleriyle dile getirdi.

Antalya'nın Aksu ilçesinde domates üretimi yapan çiftçi isyan bayrağını çekti. Düşük fiyatlar nedeniyle zor günler yaşayan çiftçilerden biri de 20 yıldır üretim yapan Mustafa Güvendir. 

Bu yıl maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldığını söyleyen Güvendir, ürününü hasat etmeyi bırakıp dalında çürümeye terk ettiğini anlattı. 


Böylesi ilk kez yaşanıyor! Domates tarla fiyatıyla market fiyatı ağızları açıkta bıraktı: Aradaki farkı kim yiyor? - 1. Resim

ZARARINI NAYLON HESABIYLA ANLATTI

Güvendir, sezon başında kilogram fiyatı 70 TL olan kokteyl domatesin şu an halde sadece 15 TL'ye satılabildiğini ve bu fiyatla maliyetini bile karşılayamadığını dile getirdi.

Üretim maliyetinin en az 30-35 TL olduğunu belirten çiftçi, bir kilo naylon almak için kaç kilo domates satması gerektiğini hesaplayarak yaşadığı zorluğu gözler önüne serdi.


Böylesi ilk kez yaşanıyor! Domates tarla fiyatıyla market fiyatı ağızları açıkta bıraktı: Aradaki farkı kim yiyor? - 2. Resim

ÇİFTÇİ BAŞKA GEÇİM YOLU ARIYOR

"Bir kilo muşamba 100 lira. 15 TL'den domates satsam kaç kilo satmam lazım" diyen Güvendir, domatesin dalında kaldığını, bir buçuk aydır hasat yapmadığını ifade etti. Domateslerini hale gönderdiğini ama ihracatçıların ilgisiz kaldığını, iç piyasada da fiyatların çok düşük olduğunu belirtti.

20 yıldır seracılık yaptığını vurgulayan Güvendir, ilk kez kokteyl domateste böyle bir kriz yaşadığını söyledi. Geleceğe dair umutsuzluğunu dile getiren çiftçi, "Ya bırakacağım çiftçiliği ya da başka bir geçim yolu arayacağım. Çünkü çocuğumun geleceğini düşünmek zorundayım" dedi.


Böylesi ilk kez yaşanıyor! Domates tarla fiyatıyla market fiyatı ağızları açıkta bıraktı: Aradaki farkı kim yiyor? - 3. Resim

"ÇİFTÇİYİ HOR GÖREN YARININI ZOR GÖRÜR"

"Domatesin maliyeti 35 TL, satış fiyatı 15 TL.Marketlerde ise 70 TL'ye satılıyor. Aradaki farkı kim yiyor" diyerek tepki gösteren Güvendir, yetkililerden destek istedi. Üreticiye sahip çıkılmaması halinde sadece tarımın değil, ülke genelinde gıda güvenliğinin de tehdit altında kalacağını ifade ederek, "Bugün çiftçisini hor gören, yarınını zor görür" sözleriyle çağrısını yineledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Murat13 Nisan 2025 14:51

Çiftçi haklı ve bu böyle yıllardır devam ediyor. Çiftçi aracıyı kaldırırsa hem tüketici hem üretici kazanacak yada aracılar çiftçinin hakkını verecek aç gözlülük yapmayacak

Sonraki Haber Yükleniyor...