Canlı yayında hükümete seslendi: 10 yıldır aynı parayı veriyorsunuz, bu rakamı güncelleyelim
Sosyal Güvenlik Başuzmanı ve Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, 2025'in "Aile Yılı" olarak ilan edilmesinin ardından hükümete dikkat çeken bir çağrı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "3 çocuk" önerisini hatırlatan Karakaş, çocuk yardımlarının yetersiz olduğunu söyledi. 10 yıldır aynı miktarda destek yapıldığını belirten Karakaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş'a bir mesaj gönderdi. Karakaş, "Eğer nüfusu güncellemek istiyorsak bu rakamları güncelleyelim." dedi.
2024'ü "Emekliler Yılı" ilan eden hükümet, 2025'i ise "Aile Yılı" ilan etti. Bununla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13 Ocak'ta bir dizi müjde açıklayacağı belirtilirken, aile destekleri kapsamında dikkat çeken bir öneri geldi.
İSA KARAKAŞ ÖNEMLİ BİR KONUYA PARMAK BASTI
Sosyal Güvenlik Başuzmanı ve Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, TGRT Haber canlı yayınında önemli bir konuya parmak bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "3 çocuk" önerisini hatırlatan Karakaş, "Sayın Cumhurbaşkanımız çok ileri görüşlü. 3 çocuk yapmamızı söyledi. Takdirle karşılıyorum. Çünkü Türkiye'de nüfus durdu. Bu bizim için çok vahim bir sonuç." diye konuştu.
"10 YIL BOYUNCA HİÇ ENFLASYONA YENİLMEDİ Mİ?"
Çocuk yardımının güncellenmesi gerektiğini belirten Karakaş, "2015 yılında 1 çocuk olduğunda 300 TL veriliyordu. Bu 300 TL aradan geçen 10 yıl boyunca hiç enflasyona yenilmedi mi? Bu 300 TL'yi niye güncellemiyorsun ey Aile Bakanı. Yazık günah bu insanlara. Eğer nüfusu güncellemek istiyorsak bu rakamları güncelleyelim. Bunu sayın bakanımızdan ricada bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
ÇOCUK YARDIMI NEDİR?
Çocuk yardımı da doğum yapmış olan kadınlara yönelik olarak 3 çocuğa kadar verilen bir destek türüdür.
Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez.
ÇOCUK YARDIMI NE KADAR?
Çocuk yardımı tutarı tekil ve çoklu doğumlar için farklılık gösterir. Tekil gebeliklerde 3 çocuğa kadar verilecek olan yardım tutarları şunlardır:
İlk çocuk için 300 TL
İkinci çocuk için 400 TL
Üçüncü çocuk için 600 TL
Çoklu gebeliklerde 3 çocuğa kadar verilecek olan çocuk yardımı tutarları şu şekildedir:
İkiz çocuklar için ilk çocuğa 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL olmak üzere 700 TL
Üçüz çocuklar için ilk çocuğa 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL, üçüncü çocuğa 600 TL olmak üzere 1300 TL
İsa Karakaş bey "Çocuk parasını niye güncellemiyorsunuz ey bakan. Yazık günah bu insanlara" demiş. Yersiz bir çıkışma. Çünkü bu kanun veya sözleşme ile sabit bir hak olmayıp hükümetin ekstra yardımı. "Bir mana taşıması için artırılması lazım" gibi daha mutedil bir dil uygun olurdu.