Çiftçiler için tohum hamlesi! Uydu ve drone ile kuraklık takibi başladı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TAGEM, uydu ve drone’lar ile tarımsal kuraklığı tespit etmeye başladı. İzleme yöntemiyle kuraklık riski ölçülürken, tohumun hangi dönemde ekilmesi, tarlanın hangi bölgede ve hangi dönemde ne kadar sulanması gerektiği, bitkinin kuraklık stresi yaşayıp yaşamadığı belirlenebiliyor. Bu kapsamda 31 ilde araştırma yapılıyor.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Küresel ısınmanın etkileri giderek daha fazla kendini gösterirken, Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal kuraklığın durumunu hızlı tespit etmek üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), uydu ve drone’lar ile tarımsal kuraklığı tespit etmeye başladı. Bu izleme metoduyla kuraklık riski ölçülürken, tohumun hangi dönemde ekilmesi gerektiği, hangi bölgede ve hangi dönemde ne kadar sulanması gerektiği, bitkinin kuraklık stresi yaşayıp yaşamadığı belirlenebiliyor. Uydu ve drone’lar ile bu doğrultuda 31 şehirde araştırma yapılıyor. Bazı şehirlerdeki bu araştırma çerçevesinde 81 şehri kapsayacak şekilde bir çıkarım yapılabiliyor. Ayrıca TAGEM, elindeki sistem ile her üç günde bir raporları güncelleme imkânına da sahip.
DOĞRU TOHUM İÇİN DENEME
Kuraklık riskini ölçen TAGEM, geleceğe dönük tedbirler üzerinde de çalışıyor. Küresel ısınmanın da etkisiyle daha da kurak geçen dönemlerde hangi bitkinin kuraklıktan ne kadar etkileneceğine ilişkin de araştırma yürütülüyor. Bu çerçevede Konya Karapınar’da yaklaşık 30 çeşit mısır tohumu ekildi. Bu tohumlar arasından hangilerinin dayanıklı ve verimli olduğu seçilecek. Söz konusu araştırmanın da 10 yıldan fazla sürebileceği ifade ediliyor.
ÜRETİM PLANLAMA İLE ARTACAK
Tarım Bakanlığı, bitkisel üretim planlamasıyla da küresel ısınmanın etkilerini en aza indirmeyi hedefliyor. Planlama yaparken stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği, iklim, su ve toprak yapısı, tarıma dayalı sanayi, ham madde temini gibi faktörleri de dikkate aldıklarını anlatan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “2025-2027 yıllarını kapsayacak bitkisel üretim planlamasıyla son beş senede ortalama 35 milyon ton olan hububat üretimini 39,5 milyon tona, 1,2 milyon ton olan baklagil üretimini 1,4 milyon tona, 4,6 milyon ton olan yağlı tohumlu bitkiler üretimini ise 5,6 milyon tona ulaştırmayı hedefliyoruz” demişti.