Çinli BYD’den lityum atağı: Brezilya’da maden satın aldı!

Editör:
- Güncelleme:
Çinli BYD’den lityum atağı: Brezilya’da maden satın aldı!
Ekonomi Haberleri

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil ve batarya üreticisi olarak ön plana çıkan BYD’nin 2023 yılında lityum yatakları aldığı ortaya çıktı. Söz konusu yatırım markanın Çin’den sonra en büyük pazarı olan Brezilya’da gerçekleşirken, ülkede madencilik hakları satın alan BYD bu sayede batı yarım kürede en büyük adımını atmış oldu…

BYD’nin Çin’den sonra en fazla araç sattığı ülke Brezilya’da zengin lityum madenlerinin bulunduğu bölgede iki arsa için maden hakları satın aldığı açıklandı. Bu adım şirketin batı yarımkürede stratejik minerallerin çıkarılması yolunda bugüne kadar attığı en somut adım olarak değerlendirilirken, söz konusu hakların 2023 yılında kurulan BYD yan kuruluşu Exploracao Mineral do Brasil tarafından gerçekleştirildi belirtiliyor.

DEV MADEN ŞİRKETLERİNDEN HİSSE ALIYOR

Reuters’in kaynaklarına göre söz konusu araziler, Amerika borsalarında işlem göre küresel maden şirketi Atlas Lithium'a ait arazilerin yanında yer aldığı bildiriliyor. Ayrıca BYD’nin Çinli büyük maden şirketlerinin hisselerini de satın aldığı, Şili'nin kuzeyinde yeni bir lityum katot tesisi kurmak için düğmeye bastığı konuşuluyor.

BYD YATIRIM ÖLÇEKLERİNİ ARTTTIRIYOR

ABD, Suudi Arabistan ve Çin heyetlerinin son dönemde bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretleri, stratejik minerallere erişim için yaşanan jeopolitik yarışta Brezilya'yı öne çıkardığına dikkat çeken Reuters, lityum zengini bölgeleri Arjantin, Bolivya ve Şili olarak işaret ediyor. BYD'nin Brezilya'da lityum arama faaliyetlerinin, şirketin Latin Amerika'nın en büyük ekonomisine yaptığı yatırımın ölçeğini güçlendirdiği belirtiliyor.

Çinli BYD’den lityum atağı: Brezilya’da maden satın aldı! - 1. Resim

BLADE BATARYA TEKNOLOJİSİYLE ÖNE ÇIKIYOR

BYD’nin kendi mühendislik çalışmalarıyla geliştirdiği ve 2020 yılında  tanıttığı LFP (Lityum Demir Fosfat) blade batarya teknolojisi, geleneksel elektrikli araç bataryalarından farklı olarak, uzun ve ince bir yapıya sahip. Bu yapı sayesinde diğer lityum, nikel ve kobalt kaynaklı bataryalara kıyasla termal kaçak riski çok daha düşük ve gerçekleşen testlerde şuana kadar yanma veya patlama hiç yaşanmamış durumda.

Ayrıca BYD’nin kendi teknolojisi ile işlediği lityum, diğerler üretim standartlarına göre daha uzun ömürlü olarak tanımlanıyor. Yaklaşık 3.000’den fazla şarj döngüsüne ulaşabilen blade bataryalar toplamda 1 milyon km’lik bir ömür sunabiliyor. Ayrıca üretimde kobalt kullanmayan BYD bu sayede hem daha ucuz hem daha dayanıklı bir yapı ortaya koyabiliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...