Dünyada borç krizi mi geliyor? Ülkeler ve şirketler için kritik uyarı

ABD tarifeleri küresel ekonomide endişeleri yükseltti, uzmanlardan kritik uyarı geldi! Halka Arz ve Kurumsal Finansman Danışmanı Doğuş Bektaş, “135 ülkenin borçları kritik seviyede. Trump da ABD’nin ithale ve borçlanmaya dayalı sistemini değiştirmek istiyor. Türkiye’de ise finansmanın %93 kredi ile temin ediliyor. Son türbülans gösterdi ki; her büyüklükte şirketin sermaye bulacağı yeni pazarlar ve finansal enstrümanlar geliştirmeliyiz” diye konuştu.
TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi-ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkelere özel yeni gümrük tarifelerini açıklamasının ardından piyasalarda büyük hareketlilik yaşanıyor. Küresel ticaret hacminde daralma ile birlikte enflasyon ve resesyon beklentilerinin bir arada öne çıkmaya başlaması, piyasalarda sert düşüşlere yol açtı.
BORÇ KRİZİ DALGASI MI GELİYOR?
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Halka Arz ve Kurumsal Finansman Danışmanı Doğuş Bektaş, “Tarifelerin ana gerekçesi, Trump’ın ABD’nin ithale ve borçlanmaya dayalı sistemini değiştirmek istemesi diyebiliriz. Çünkü Mart 2025 itibarıyla federal hükümet borcu 36,56 trilyon dolar oldu. Dünya Bankası da bir borç krizi dalgasına karşı uyarılar yapıyor. Asya, Afrika, Latin Amerika ve Doğu Avrupa’da 135 ülkenin borçlarının kritik (kriz sınırına çok yakın) bir düzeyde olduğuna dikkat çekiliyor” diye konuştu.
S&P 500 ENDEKSİNE DİKKAT!
S&P 500 endeksinde ilk iki günde yüzde 10’dan fazla değer kaybı yaşandığını hatırlatan Doğuş Bektaş, “1952’den bu yana sadece dört defa yaşanan bir olay olarak kayıtlara geçti bu… Daha önce bunun gibi tarihî düşüşler Ekim 1987’de ‘Kara Pazartesi’, Kasım 2008’de Küresel Finans Krizi ve Mart 2020’de COVID 19 salgını sırasında yaşandı” şeklinde konuştu.
FAİZLE BORÇLANMA MODELİ ÇÖKÜYOR
Son türbülans sonrası ABD Başkanı Trump’ın, FED’e faiz indirimi çağrısında bulunduğunu da aktaran Doğuş Bektaş, “Yaşananlar, yüksek faizle borçlanma modelinin de çökmeye yakın olduğuna işaret ediyor. Dünyada borç krizlerinin en basit çözümü, daha düşük faizle borç yapılandırması iken, mevcut belirsizlik döneminde bu noktayı şirketler de devletler de geçmiş görünüyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
FİNANSMANIN %93’Ü KREDİ!
Gelişmiş ülkelerin krizlerden daha az etkilenmesinin temel sebebinin, sermaye piyasalarını iyi kullanmalarından geçtiğini de belirten Doğuş Bektaş, “Bu ülkeler, finansmanı %50 sermaye piyasaları, %50 banka kredileri yoluyla finanse ederken; ülkemizde banka kredileriyle finansman %93’leri bulmaktadır. Bu aşamada Sermaye Piyasalarından daha fazla istifade etmek çok iyi bir çözüm olabilir” önerisinde bulundu.
SERMAYE PİYASALARI ETKİN KULLANILMALI
İhtiyaç duyulan finansmanın, borçla ve kredi şeklinde değil de sermaye piyasalarından temin edilmesinin önemine değinen Doğuş Bektaş, “Her büyüklükte şirketin sermaye bulacağı yeni pazarlar ve finansal enstrümanlar geliştirmemiz artık zorunluluktur. Sermaye Piyasaları, tüm pazarlarıyla ve tüm paydaşlarıyla, yeni finansal enstrümanlar için çalışmalı” değerlendirmesinde bulundu.