Dünyanın boru Türkiye'den! 1 milyar dolarlık ihracat yaptık

Dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 73’üne sahip olan Türkiye, ‘geleceğin yakıtı’ olarak görülen bor madeninin üretiminde ve satışında da dünyadaki öncülüğünü koruyor.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye, bor piyasasındaki küresel liderliğini sürdürüyor. Eti Maden İşletmeleri tarafından hazırlanan 2023 Yılı Bor Sektör Raporu, ülkemizin bu alandaki başarısını gözler önüne serdi.
Rapora göre; Eti Maden’in rafine bor ürün üretimi 2023 yılında 1,92 milyon ton olarak gerçekleşti. Rafine bor ürünleri arasında en fazla üretim payına sahip ürünler boraks pentahidrat, öğütülmüş kolemanit ve borik asit oldu. Dünyada ve bor sektöründe yaşanan tüm zorluk ve kısıtlara rağmen küresel pazarda lider konumunu koruyan Eti Maden tarafından 2023 yılında 1,7 milyon ton ihracat ve 94 bin ton iç satış olmak üzere toplam 1,8 milyon ton bor ürünleri satışı gerçekleştirildi. Bu satışlar karşılığında 1,014 milyar dolar satış geliri elde edildi.
EN ÇOK ÜRÜN ASYA PASİFİK BÖLGESİNE
Eti Maden’in bor ürünleri ihracatının yüzde 58’i Asya Pasifik bölgesine gerçekleşirken, yüzde 24’ü Avrupa’ya, yüzde 16’sı da ABD’ye yapıldı. Öte yandan, Eti Maden’in yurt içi satışlarının yüzde 34’ü cam, yüzde 25’i seramik, yüzde 11’i temizlik, yüzde 9’u tarım, yüzde 5’i yapıştırıcı-tutkal sektörlerine gerçekleştirildi.
ABD’Yİ İKİYE KATLADI
Bu arada Eti Maden, geçen yıl, kendine en yakın rakibine de ciddi fark attı. Dünya bor ürünleri tüketimi, bir önceki yıla göre ciddi düşüş yaşayarak 3 milyon ton mertebesinde gerçekleşirken, 2023’te bor sektöründeki talebin yaklaşık yüzde 60’ı Türkiye’den, yüzde 28’i de ABD’deki üreticiden karşılandı. Ayrıca Rusya, Çin, Şili ve Arjantin gibi ülkelerin de bor pazarından pay aldığı ifade edildi.
KATMA DEĞER İÇİN DE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Katma değerli üretim konusuna verilen önem de raporda yer aldı. Madenlerin katma değer oluşturularak uluslararası pazara sunulmasının, Eti Maden’in insan ve çevreden sonra öncelikli alanı olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu kapsamda, nükleer ve zırh yapımı gibi yüksek teknolojide kullanılan bor karbür, çelik üretimi, mıknatıs üretimi, amorf metallerin üretiminde kullanılan ferrobor, elektrikli arabaların bataryalarında kullanılan lityum karbonat, metalurji, cam, seramik, aydınlatma, nükleer ve kimya sektörü olmak üzere birçok sektörde kullanılan nadir toprak oksitlerinin üretimine yönelik çalışmalar yapılmaktadır” denildi.