E-ticarette yeni adımlar! Markalaşma desteklenecek

e-Ticaret’in genel ticaret içindeki payı her geçen gün artarken, hükûmet elektronik ticarette özellikle küçük işletmelerin markalaşması ve rekabet gücünün artırılması için yeni adımlar atacak.
HABER MERKEZİ ANKARA - Türkiye’de 2023 yılında 1,9 trilyon lira olan ve 2024 yılı sonunda 3,4 trilyon liraya ulaşması beklenen e-Ticaret hacminin, 2025’te 5,7 trilyon lira olması öngörülüyor.
e-Ticaret’in genel ticaret içindeki payının ise 2024 sonunda yüzde 21,5, gelecek yıl yüzde 23 olması hedefleniyor. Cumhurbaşkanlığının yıllık programında, Türkiye’de 2022 yılında 548 bin 688 olan e-Ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısının 559 bin 412’ye yükseldiği belirtildi.
Kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-Ticaret faaliyetinde bulunan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine (ETBİS) kayıtlı işletmelerin sayısı 35 bin, ETBİS’e kayıtlı site sayısınığn ise 40 binin üzerinde olduğu ifade edildi. Programda, e-Ticaret alanında atılacak yeni adımlar ise şöyle sıralandı:
- Markalaşmanın önemine ilişkin farkındalık artırılacak, başta e-Ticaret işletmelerinin alan adları olmak üzere markalaşmaya yönelik çalışmalar desteklenecek.
- e-Ticaret mevzuatı yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde güncellenecek. Türkiye e- İhracat Platformu ve e-İhracat Konsorsiyumları hayata geçirilecek, şirketlerin, pazar yerlerinin ve perakende e-Ticaret sitelerinin yurt dışı pazarlarda ve pazar yerlerinde satış yapabilmeleri desteklenecek.
- e-İhracat’ın artırılması amacıyla yakın coğrafyada hedef bölgeler ve sektörler belirlenerek ürün bazlı üretim ve ticareti ortaya koyan saha araştırmaları ve ihtiyaç analizleri gerçekleştirilecek.
- ‘Dijital Tüketicinin Korunması’ yaklaşımıyla dijital mecralarda yer alan reklamlar başta olmak üzere tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı uygulamalara karşı çalışmalar yürütülecek.