Ekonomik kabus kapıda! Sanayi sektörü alarmda, Çin'in indirimli ürün akını Avrupa'yı vurabilir

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ekonomik kabus kapıda! Sanayi sektörü alarmda, Çin'in indirimli ürün akını Avrupa'yı vurabilir
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

AB, Trump’ın yüksek gümrük tarifeleri nedeniyle Çin’den Avrupa’ya yönelmesi beklenen indirimli ürün akınına karşı acil önlemler hazırlıyor. Brüksel, özellikle elektrikli cihazlar ve çelik gibi sektörlerde ithalatı sınırlamak için yeni koruma tarifeleri getirmeye hazırlanıyor. Ekonomistler, bu durumun Avrupa’da sanayi üzerinde baskı oluşturabileceğini ve enflasyonu düşürerek faiz indirimlerini hızlandırabileceğini belirtiyor.

AB yetkilileri, “ekonomik kâbus” olarak nitelendirilen bir senaryoya karşı, indirimli ürünlerin akınını önlemek amacıyla acil önlemler hazırlıyor.

Ekonomik kabus kapıda! Sanayi sektörüne alarmda, Çin'in indirimli ürün akını Avrupa'yı vurabilir - 1. Resim

AVRUPA'DAKİ ÜRETİCİLER DİKEN ÜSTÜNDE

Analistlere göre, Çin'den gelen indirimli ürün akını, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerinin Avrupa’ya yönelik ekonomik etkilerini daha da ağırlaştıracak. Bu durum, Brüksel’in Asya’dan gelen ucuz malların dalgasına karşı kendini korumak için önlemler almasına yol açtı.

Trump’ın Avrupa Birliği ürünlerine uyguladığı yüzde 20'lik vergi, hali hazırda otomobil ve çelik gibi sektörlerde ABD’nin tarifelerinden zarar gören Avrupa’daki üreticiler için endişe oluşturuyor.

Ekonomik kabus kapıda! Sanayi sektörüne alarmda, Çin'in indirimli ürün akını Avrupa'yı vurabilir - 2. Resim

ASYA'YA YÖNELİK TİCARET ŞOKU AVRUPA'YI VURACAK

Ancak Trump’ın Çin ve Vietnam gibi ekonomilere yönelik sert tarifeleri, Avrupa Komisyonu’nu özellikle elektrikli cihazlar ve makine ekipmanları gibi Asya menşeli ürünlerin AB pazarlarına yönlendirilmesi ihtimaline karşı alarma geçirdi.

AB yetkilileri, ithalat akışlarını daha yakından takip ettiklerini ve yeni acil durum tarifeleri için hazırlık yaptıklarını belirtti.

Deutsche Bank’ın Almanya başekonomisti Robin Winkler, "Asya'ya yönelik ticaret şokunun etkileri büyük olasılıkla Avrupa’ya da yansıyacak" diyerek Çinli üreticilerin ABD’de karşılaştıkları 'devasa gümrük duvarı' karşısında Avrupa ve diğer pazarlarda ürün satma çabasına gireceklerini söyledi.

Ekonomik kabus kapıda! Sanayi sektörüne alarmda, Çin'in indirimli ürün akını Avrupa'yı vurabilir - 3. Resim

"SANAYİ KOLLARI İÇİN KORUMA ÖNLENLERİ ALMALIYIZ"

Kıdemli bir AB diplomatı, "Daha fazla sanayi kolumuz için koruma önlemleri almak zorunda kalacağız" diyerek, Çin ile bu nedenle yeni bir gerilim noktası yaşanabileceğinden endişe duyduklarını belirtti. Aynı diplomat, AB’nin Çin menşeli elektrikli araçlara halihazırda yüzde 35’e varan gümrük vergileri uyguladığını ve başka ürünlerde bu oranın çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Trump yönetiminin "karşılıklılık" ilkesine dayalı geniş çaplı ve yüksek gümrük tarifeleri, küresel ticaret sisteminde köklü bir değişim oluşturabileceği endişesiyle dünya genelindeki politika yapıcıları alarma geçirdi. Yale Budget Lab'e göre, bu önlemler ABD’nin fiili gümrük vergisi oranını 1909’dan bu yana görülmemiş bir seviyeye taşıdı.

Trump’ın uyguladığı yüzde 10’luk temel gümrük tarifesinden Kanada ve Meksika hariç tüm ticaret ortakları etkilenirken, AB de bu kapsamda daha yüksek vergiye tabi oldu. Ancak Çin çok daha ağır bir darbe alıyor: Önceki yüzde 20’lik tarifeye ek olarak şimdi yüzde 34’lük “karşılıklı” bir vergiyle karşı karşıya. Ayrıca Çinli firmaların ürünlerini ABD’ye başka ülkeler üzerinden sokma girişimlerine karşı, Vietnam gibi ülkeler de yüzde 46’lık yeni tarifelerle hedef alındı.

Analistler, bu yaptırımların AB ile Çin’i birbirine yaklaştırabileceğini öne sürse de, Brüksel aylar boyunca Çin’in ABD pazarındaki kayıplarını Avrupa’ya yönlendirmesi riskine karşı teyakkuzdaydı.

Ekonomik kabus kapıda! Sanayi sektörüne alarmda, Çin'in indirimli ürün akını Avrupa'yı vurabilir - 4. Resim

"KITA SANAYİ İÇİN BÜYÜK SONUÇLAR DOĞURUR"

The Irish Times'dan edinilen bilgilere göre, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Asya ülkelerine uygulanan yüksek tarifelerin fazla üretim kapasitesinin Avrupa’ya yönelmesine neden olabileceğini ve bunun kıta sanayisi için "büyük sonuçlar" doğurabileceğini söyledi.

Nomura’dan ekonomist Andrzej Szczepaniak ise Çin’e yönelik tarifelerin beklenenden çok daha yüksek olduğunu belirterek, bunun Avrupa’ya yönelik Çin mallarının "damping" riskini önemli ölçüde artıracağını ifade etti. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini daha erken ve daha hızlı yapmasına yol açabilecek şekilde enflasyonu da aşağı çekebilir.

AB, Trump’ın ilk döneminde benzer baskılarla karşı karşıya kalmıştı. 2018 yılında, ABD’nin çelik tarifelerine cevap olarak Brüksel, kota üstü çelik ithalatına yüzde 25’lik "koruma" tarifeleri getirmişti. Bu önlem, Çin gibi ihracatçıların ürünlerini ABD yerine AB pazarına yönlendirmesini engellemeyi amaçlıyordu.

PAZARLAR KAPANABİLİR

AB yetkilileri, benzer bir durumda yeniden harekete geçmeye hazır olduklarını belirtti. Kıdemli bir Komisyon yetkilisi, "İthalatın beklenmedik şekilde ani artışı halinde pazarlarımızı kapatabiliriz. Bunu çelikte zaten yapıyoruz, diğer sektörlerde de ihtiyaç olup olmadığını göreceğiz" dedi.

Ancak önceki deneyimler, Çin’in sübvanse edilen üretimini engellemenin zorluğunu gösteriyor. OECD’ye göre, 2024 yılında AB’nin çelik üretimi düşerken, diğer ülkeler üretimlerini artırmaya devam etti. Küresel çelik arz fazlasının 2024’teki 602 milyon tondan 2027’de 721 milyon tona çıkması bekleniyor ki bu, AB’nin toplam çelik üretiminin beş katından fazla.

Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert, "Bu sürdürülemez durum, AB’nin koruma önlemlerinin yetersizliğini gözler önüne seriyor. AB pazarına giren ithalat ile gerçek talep arasındaki kopukluk giderilemiyor" dedi.

ALMAN ŞİRKETLER İÇİN ALARM

Alman düşünce kuruluşu Ifo’nun Başkanı Clemens Fuest ise Trump’ın Çin’e yönelik uygulayacağı ağır yaptırımların Alman sanayisi için iki yönlü bir tehdit olduğunu belirtti. Çin’in başka pazarlara yönelerek Alman şirketler üzerinde ek baskı oluşturacağını, aynı zamanda ekonomik sorunları nedeniyle Almanya’dan daha az mal satın alacağını söyledi.

Tüm bunlar, ABD pazarındaki sert engeller nedeniyle zaten zorlanan Alman üreticilere bir darbe daha vurmuş oluyor. Ekonomisi durgunluk yaşayan Almanya’nın, bu gümrük vergileri nedeniyle yeniden küçülmeye girebileceği belirtiliyor.

ING’nin Küresel Makro Direktörü Carsten Brzeski, müşterilerine gönderdiği notta, "Avrupa’nın en kötü ekonomik kâbusu gerçeğe dönüştü" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...