Elektrikte kayıp-kaçak yüzde 10’un altına geriledi

Elektrikte dağıtım bedelinin sadece dağıtım giderlerini içermediğini, aynı zamanda iletim tarifesini de içerdiğini belirten ELDER Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, yapılan yatırımlarla dağıtım ağının yüzde 50 arttığını, kayıp-kaçak oranlarının yüzde 10’un altına düştüğünü ve bunun ekonomiye katkısının yıllık 1 milyar dolar olduğunu söyledi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ -Elektrik faturalarında yer alan ‘dağıtım bedelinin elektriğin kendisinden pahalı olduğu’ iddialarına ilişkin tartışmalar devam ederken, bu iddialara cevap Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneğinden (ELDER) geldi.
Yapılan yatırımlarla dağıtım ağının yüzde 50 arttığına dikkat çeken ELDER Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, kayıp-kaçak oranlarının yüzde 10’un altına düştüğünü ve bunun ekonomiye katkısının yıllık 1 milyar dolar olduğunu söyledi. Erdoğan “Elektrik dağıtım şirketlerinde ve onların alt şirketlerinde 65 bin kişinin çalıştığını ifade eden Erdoğan “Şimdi 1,5 milyon kilometreye uzanmış bir dağıtım hattından bahsediyoruz. 10 yıl önce bu uzunluk 1 milyon kilometre idi. Yüzde 50 büyümüş bir dağıtım hattından bahsediyoruz. Bu hatlar nasıl oldu? Yıllık yatırım kapasiteleri 980 milyon dolar iken dağıtım şirketleri bunu 2,2 milyar dolara çıkarttılar. Özelleştirmeden önce 2013 yılında Türkiye’deki ortalama teknik ve teknik olmayan kayıp-kaçak oranı yüzde 18,5 idi. O rakam şimdi ilk kez yüzde 10’un altına indi. Yarıya düştü diyebiliriz. Kayıp kaçak azaltılmasının ülkemiz ekonomisine katkısı yıllık 1 milyar dolar. Trafo sayısı ise 340 binden 550 bine çıkarıldı. Müşteri memnuniyeti ise yüzde 30 arttı” dedi.
DAĞITIM BEDELİ, İLETİM BEDELİNİ DE İÇERİYOR
Dağıtım bedelinin sadece dağıtım giderlerini içermediğini, aynı zamanda iletim tarifesini de içerdiğini belirten Erdoğan, iletim tarifesinin dağıtım bedelindeki payının yüzde 15 civarında olduğunu ifade etti. Erdoğan “Elektrik fiyatı, 8 kilovatsaat altı için vergiler dâhil 2 lira 59 kuruş. Şehit yakınları ve gazilerimiz için 1 lira 23 kuruş. Dünyanın birçok ülkesinde de sosyal sorumluluk adına, saygının gereği olarak bu yapılıyor. ‘Bunun içerisinde dağıtımın payı yüzde 84, öbüründe yüzde 71’ deyip buradan bir algı yapmak çok gerçekçi ve hakkaniyetli bir şey değil. Kaldı ki günlük 8 kilovatsaatin üzerindeki tarifede dağıtımın payı yüzde 46 civarında. Aktif enerji bedelindeki sübvansiyonlar olmasa dağıtımın payı nihai fiyatın üçte birine inecektir” diye konuştu.
ELEKTRİK FATURASININ ASGARİDEKİ PAYI %2,8
Türkiye’de ortalama bir mesken abonesinin aylık elektrik tüketiminin 200 kilovatsaatin altında olduğunu belirten Erdoğan “Hesabı aylık 240 kilovatsaat üzerinden yapalım. Bir aylık elektrik faturasının asgari ücret içerisindeki payı yüzde 2,8. En düşük emekli aylığı içerisindeki payı yüzde 4,3. Avrupa’da asgari ücret içerisindeki elektrik payı yüzde 5’in üzerinde” bilgisini de paylaştı.