Fiyatlar düştü, alım gücü hala zayıf! Suriyeliler ilk ramazanı ekonomik krizle karşıladı

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Fiyatlar düştü, alım gücü hala zayıf! Suriyeliler ilk ramazanı ekonomik krizle karşıladı
Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Suriye'de Baas rejiminin çöküşünden sonra ilk ramazanını idrak eden Suriyeliler, ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle zor koşullarda yaşıyor. Temel gıda fiyatları düşse de, devlet maaşlarının gecikmesi ve düşük ücretler, halkın alım gücünü ciddi şekilde etkiliyor.

Suriyeliler, Baas rejiminin çöküşünü kutladıktan sonra, ekonomik kriz ve yoksulluk gölgesinde ilk Ramazanlarını idrak ediyor.

Pazarlar, geleneksel yiyecekler, içecekler ve tatlılarla süslenmiş olsa da, yaklaşık 14 yıldır devam eden iç savaş ve ortaya çıkan ekonomik kriz, Suriyelilerin alım gücünü ciddi şekilde etkiliyor.

Esad rejiminin çöküşü, temel gıda fiyatlarında önemli bir düşüşe neden olmuş olsa da, devlet maaşlarının gecikmesi ve düşük ücretler, ekonomik aktivitenin canlanmasını engelliyor. İftardan iki saat önce pazarlarda küçük bir kalabalık oluşsa da, esnaf, ekonomik zorluklar nedeniyle yetersiz satışlar olduğundan şikayet ediyor.

Fiyatlar düştü, alım gücü hala zayıf! Suriyeliler ilk ramazanı ekonomik krizle karşıladı - 1. Resim

"FİYATLAR DÜŞTÜ AMA ALIM GÜCÜ ZAYIF"

Şam sakini Mohammed Nuweidir, Anadolu'ya yaptığı açıklamada, bu yılki ramazanın önceki yıllara kıyasla tamamen farklı olduğunu ve birçok malın fiyatında düşüş yaşandığını belirtti. Ancak, piyasa hareketliliğinin zayıf alım gücü nedeniyle düşük olduğunu ifade eden Nuweidir, çoğu insanın yurtdışındaki akrabalarından gelen havalelere bağımlı olduğunu ve kamu kurumlarındaki maaşların henüz ödenmediğini söyledi. Nuweidir, özel sektör çalışanlarının aylık yaklaşık 1 milyon Suriye lirası (100 dolar) kazandığını ve bu durumun pazarların canlanmasını zorlaştırdığını ekledi.

Fiyatlar düştü, alım gücü hala zayıf! Suriyeliler ilk ramazanı ekonomik krizle karşıladı - 2. Resim

"14 YILIN EN İYİ RAMAZANI"

Qutaiba Zaydan, 61 yıl sonra Baas rejimi olmadan geçirilen ilk ramazanı olumlu bulduğunu belirterek, malların mevcut olduğunu ancak insanların satın alacak parasının olmadığını söyledi. Zaydan, "Esad sonrası ilk ramazanın daha iyi olmasını ve piyasada daha fazla nakit para olmasını bekliyorduk. Ancak ne olursa olsun, bu, 14 yılın en iyi ramazanı" dedi. Zaydan, daha iyi koşullar umut ettiklerini vurguladı.

Fiyatlar düştü, alım gücü hala zayıf! Suriyeliler ilk ramazanı ekonomik krizle karşıladı - 3. Resim

"GELECEKTEN UMUTLUYUZ"

Ridwan Lababidi, geleceğe dair iyimser olduğunu belirterek, ekonominin durgun olmasına ve üretimin henüz tam olarak yeniden başlamamasına rağmen, insanların rahat bir nefes aldığını söyledi. Meydan bölgesindeki esnaf Ridwan Hayek, bölgenin başkentin en önemli alanlarından biri olduğunu ve rejim düşmeden önce insanların umutsuzluk içinde yaşadığını belirtti. Hayek, şimdi ise maddi zorluklara rağmen insanların gülümsediğini ve birbirleriyle etkileşimlerinin değiştiğini ifade etti. Ancak, zayıf alım gücünün piyasa hareketliliğini etkilemeye devam ettiğini de ekledi.

"ÜLKEMİZİ YENİDEN İNŞA ETMELİYİZ"

Şam merkezli şef Mohammed Yahya, ramazanın ilk günlerinde yoğurtlu yemeklerin yaygın olduğunu ve ramazan sofralarındaki çeşitliliği anlattı. Yahya, "Bugün herkes için ekonomi berbat durumda ve Suriye harabeye döndü. Ülkemizi yeniden inşa etmek için birlikte çalışmalıyız" dedi.

BAAS REJİMİNİN ÇÖKÜŞÜ

Suriye'yi yaklaşık 25 yıl yöneten Beşşar Esad, 8 Aralık 2024'te Rusya'ya kaçarak 1963'ten beri iktidarda olan Baas Partisi rejimini sona erdirdi. Rejim karşıtı güçlere liderlik eden Ahmad al-Sharaa, 29 Ocak'ta geçiş dönemi için cumhurbaşkanı ilan edildi. Suriyeliler, yeni bir dönemin başlangıcında umutla birlikte ekonomik zorluklarla da mücadele ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...