Her gün yeni bir rekor! Altın fiyatları uçuşa geçti

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Her gün yeni bir rekor! Altın fiyatları uçuşa geçti
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD Merkez Bankası'nın 4,5 yıl sonra faiz indirimine gitmesinin ardından altın fiyatları her gün yeni bir rekor kırmaya başladı. Dünkü rekorunu bugün daha yukarı taşıyan gram ve ons altın tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. İşte piyasada son durum...

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçtiğimiz hafta 4,5 yıl sonra ilk kez faiz indirimine gitmesi altın fiyatlarını hareketlendirdi. Fed'in faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekmesinin ardından altından her gün yeni bir rekor gelmeye başladı.


ALTIN REKOR TAZELEDİ

Dün gram altın 2.887 lirayla, ons altın ise 2.631 dolarla rekor seviyeleri görmüştü. Ons ve altın haftanın ikinci gününde rekor tazeledi.

Her gün yeni bir rekor! Altın fiyatları uçuşa geçti - 1. Resim


GRAM VE ONS'TAN YENİ ZİRVE

Gram altın 2.898 lirayla, ons altın ise 2.664 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.


GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Altının gram fiyatı saat 13.30 itibarıyla 2.891 liradan, ons altın ise 2.656 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 4.845 liradan, cumhuriyet altını ise 19.920 liradan satılıyor.

Her gün yeni bir rekor! Altın fiyatları uçuşa geçti - 2. Resim

 


GÖZLER FED'DE

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek dönem atacağı adımların büyüklüğüne ilişkin soru işaretleri varlığını korurken, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentiler risk iştahını besliyor.

Dünya genelinde ekonomilerin resesyona girip girmeyeceğine yönelik sinyaller yakından takip ediliyor.

Özellikle ABD'de işgücü piyasasından alınacak sinyaller yatırımcıların odağında yer almaya devam ederken, dün açıklanan veriler ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın sınırlı da olsa sürdüğünü gösterdi.


ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde aylık 0,9 puan azalarak 47 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Endeks, 15 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Hizmet sektörü PMI da aynı dönemde 0,3 puan azalışla 55,4'e gerilemesine karşın öngörülerin üzerinde gerçekleşti.

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de piyasaların odağında bulunurken Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankanın geçen hafta aldığı faiz indirim kararını neden desteklediğine ilişkin kaleme aldığı makalede, yıl sonuna kadar faiz oranlarının yarım puan daha düşürülmesinden yana olduğunu belirtti.


Kashkari, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru önemli bir ilerleme kaydettiğini ve iş gücü piyasasının yumuşadığını kaydetti.

Aynı zamanda bir televizyon kanalına da röportaj veren Kashkari, bundan sonraki süreçte bankadan daha küçük adımlar atmasını beklediğini ifade etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de bankanın faiz indirimi döngüsünü büyük bir hamleyle başlatmasının, enflasyon ve istihdam arasındaki risklerin daha dengeli hale gelmesiyle faiz oranlarının nötr seviyelere yaklaşmasına yardımcı olacağını aktardı.

Enflasyondaki ilerleme ve iş gücü piyasasındaki soğumanın tahmin ettiğinden çok daha hızlı olduğunu ifade eden Bostic, para politikasının düşündüğünden daha erken normalleşmesini öngördüğünü söyledi.


Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise iş gücü piyasasını korumak ve ABD ekonomisini desteklemek için faiz oranlarının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Enflasyonda yüzde 2'ye düşüş seyrinde olunduğu konusunda güven kazandıkça istihdama yönelik risklere odaklanılması gerektiğini belirten Goolsbee, "Bu muhtemelen gelecek yıl çok daha fazla faiz indirimi anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda yılsonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ederken, kasım ayında 25, aralıkta 50 baz puan faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...