Her yerde ucuz İstanbul için lüks... Hamsi megakentte neden pahalı?

- Güncelleme:
Her yerde ucuz İstanbul için lüks... Hamsi megakentte neden pahalı?
Ekonomi Haberleri

Hamsi bolluğu İstanbul'a yansımadı. Karadeniz'de kilosunun 125 liraya satıldığı hamsiyi İstanbullu 250 liradan yiyor. Aracı masrafları ve mazot parasını hesaplayan balıkçılar fiyatı normal bulsa da megakentin kalabalık noktalarına gittikçe etiketin değişmesi "balık piyasasında en büyük parayı aracılar kazanıyor" dedirtiyor.

Bu sene balık bol ancak tezgahlardaki fiyatlar cep yakıyor. Özellikle İstanbullu gördüğü rakamlar karşısında eli boş dönüyor. 

Karadeniz'de kilosu 125 TL olan hamsinin fiyatı İstanbul'da iki katına kadar ulaşmış durumda. Aracı masrafları ve nakliye ücretlerini hesaplayan balıkçılara göre ise fiyatlar normal.

Her yerde ucuz İstanbul için lüks... Hamsi megakentte neden pahalı? - 1. Resim

Haber Global'in haberine göre İstanbul Kumkapı'da balıkçılık yapan Hüseyin Gören, "Marmara'da müsilaj çıktığı için ağlarımızı denizden alamıyoruz, balık azaldığı için balıkhanelere balık gelmiyor ve fiyatlar yükseliyor. Karadeniz'de de göç balıkları var, balık Rusya'ya geri gitti ve balık azaldı. Bu nedenle İstanbul'da hamsi pahalı" ifadelerini kullandı. 

BAKIN VATANDAŞI NASIL KANDIRIYORLAR!

Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı Zafer Çetintaş, hamsinin ideal kilo fiyatının 100 TL olması gerektiğini belirterek, "Semt pazarlarında akşam elde kalanlar ucuza satılır ama hamside böyle bir durum yok. Fazla tutulan hamsi heba olmuyor, buzhaneye çekiliyor ve sonra iç piyasaya sürülüyor.

Her yerde ucuz İstanbul için lüks... Hamsi megakentte neden pahalı? - 2. Resim

Buzhane elektrik farkı fiyata yansıtılsa da hamsinin kilosu 110-120 TL' yi geçmemesi gerekiyor. İstavrit, sardalya ve çaça balıklarını da pahalı tüketiyoruz. Çaça balığı çok ucuz ancak onu da hamsi diye satıyorlar, vatandaşı kandırıyorlar" dedi.

KALABALIK NOKTALARDA FİYAT ARTIYOR

Çetintaş ayrıca "Eyüp'te hamsi 100, Taksim'de 200, Beşiktaş'ta 300 TL'den satılıyor. Kalabalık noktalarda fiyatlar da yükseliyor. Balık piyasasında aracılar en büyük paraları kazanır. Örneğin, 10 ton hamsiye bin TL yakıt gitse ve bunu kiloya bölseler fiyatının 1 TL bile artmaması lazım" diye konuştu.

 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...