İhtiyaç kredisi ne kadar ucuzladı? Kredi çekecekler dikkat! Faiz 3 ayın dibinde…

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İhtiyaç kredisi ne kadar ucuzladı? Kredi çekecekler dikkat! Faiz 3 ayın dibinde…

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Faizlerde son dakika! 5 Haziran’da %52,83 seviyesinde bulunan gecelik faiz, dün %47,02’ye kadar geriledi ve son üç ayın en düşük seviyesini gördü. Bunun kredi oranlarına yansıması takip ediliyor. Bu arada en uygun oranı sunan bankalarda 100 bin TL ihtiyaç kredisinin 12 aylık geri ödemesi, 136 bin TL ile, son ayların en düşük seviyesine geriledi. Söz konusu geri ödeme, son haftalarda ortalamada 150 bin TL’ye yakın seyrediyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Merkez Bankası tarafından uygulanan sıkı para politikasının özellikle mevduat faizlerine yansıması ve TL’nin cazip görünümünü koruması önem taşıyor. Böylece “değerli TL” politikası sürdürülerek TÜFE ile etkili mücadele gerçekleşiyor. Bu amaçla TCMB, son haftalarda artan TL likiditesini farklı araçlarla çekerek, gecelik faiz oranlarını da belli seviyede tutmaya çalışıyor.

FAİZDE 3 AYIN DİBİ GÖRÜLDÜ

Parasal aktarım mekanizması için dikkatle takip edilen ve Mart PPK öncesinde %46,50 seviyesinde bulunan gecelik faizler, son 3 aylık dönemde, ağırlıklı olarak %52,99’da konumlandırılmaya çalışıldı. Ancak son günlerde belirgin gerileme dikkat çekiyor. 5 Haziran’da %52,83 seviyesinde bulunan gecelik faiz, dün yüzde 47,02’ye kadar geriledi. Böylece gecelik faizlerde son 3 ayın en düşük seviyesi görüldü.

TCMB NE YAPACAK?

TCMB tarafından 21 Mart tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesine çıkarılmıştı. O tarihten itibaren kurlarda yatay bir görünüm öne çıkarken, aylık TÜFE göstergelerinde yüzde 3’ün üzerinde seyir devam etti. Son haftalarda TL mevduat faizlerinde gerileme dikkat çekerken, gelecek hafta gerçekleşecek haziran ayı PPK toplantısından yeni tedbirler gelebileceği belirtiliyor.

MEVDUAT FAİZLERİNDE SON DURUM

TCMB tarafından açıklanan verilere göre en yaygın vade olarak öne çıkan 1-3 ay arası vadede TL mevduatlara uygulanan faiz oranı %68,88 ile 19 Nisan haftasında zirve yapmıştı. KKM dahil ortalama oranı ifade eden bu faizde, 7 Haziran haftasında %60,95’e kadar gerileme yaşandı. Bugün sadece TL mevduatlara sunulan oranlar ise yüzde 58-59 bandından yüzde 47-50 bandına geriledi.

KREDİ FAİZLERİNDE SON DURUM

Yine Merkez Bankası verilerine göre ihtiyaç kredisi faiz oranlarında da bu yıl 29 Mart haftasında tüm bankaların ortalamasında %86,15 ile zirve görülmüştü. 7 Haziran rakamlarına göre ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranında %75,02’ye kadar gerileme gerçekleşti. Bazı bankalar tarafından sunulan en düşük ihtiyaç kredisi faizlerine göre ise 100 bin TL’nin 12 ay vadede geri ödemesi, 136 bin TL’ye kadar geriledi. Söz konusu geri ödeme; bütün bankaların ortalamasına göre bugün bile 150 bin TL’ye yakın seyrediyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...