İslam ülkeleri ile ihracatta yeni dönem! Tarım ve sanayi ürünleri ön planda

Türkiye’nin, ticari ve kültürel ilişkilerinin giderek geliştiği Körfez ülkeleri başta olmak üzere, İslam ülkelerine yönelik olarak hayata geçirilen ‘İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi’ kapsamında önümüzdeki dönemde yeni adımlar atılacak.
Haber Merkezi ANKARA - Strateji kapsamında; İslam ülkelerinin Türkiye’nin ihracatında yüzde 26 olan payının, Türkiye’nin dış ticari ilişkilerinin temel belirleyicilerinden olan; ikili ve çok taraflı diplomatik ilişkileri, bölgesel pazarın alım gücü, büyüklüğü, dışa açıklığı gibi pazarın yapısını belirleyen makroekonomik dinamikler, pazarın yakınlığı gibi parametreler bir arada değerlendirilerek, yüzde 30’a yükseltilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
TARIM VE SANAYİ ÜRÜNLERİ ÖN PLANDA
Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda da İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) üyesi 55 ülkenin ekonomik ve ticari verilerinin analiz edildiği belirtildi. Bu çerçevede, Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Katar, Kuveyt, Malezya, Libya, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve Ürdün ‘1. Faz Odak Ülkeler’ olarak tespit edildi. Söz konusu ülkelere yönelik olarak tarım ve sanayi sektörlerinde potansiyel ürünler de belirlendi.
YÜKSEK İHRACAT ARTIŞININ SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR
Yeni strateji ile Türkiye’nin küresel değer zincirlerindeki konumunun güçlendirilmesi ve bu suretle yüksek ihracat artışının sağlanması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda, belirlenen potansiyel ürünler ve sektörler çerçevesinde, ihraç ürünlerinin tanıtımı yoğun bir faaliyet yürütülecek.