İşte ciroda ihracat payı en yüksek şirketler! Eurodaki yükseliş nasıl yansıyacak?

EUR/USD paritesinde geçen hafta 1,15 seviyesine kadar yaklaşan son yükselişin, ihracatçı şirketlere de olumlu yansıyabileceği belirtiliyor. Borsada işlem gören havayolları, otomotiv, beyaz eşya gibi ihracatçı şirketlerin “parite etkisi” ile daha fazla gelir edebileceği aktarılıyor. 3 aylık süreçte %11,55 gibi ciddi bir yükselişe imza atan paritedeki bu hareketin, Türkiye’nin cari işlemler dengesine de zamanla pozitif yansıyabileceği ifade ediliyor.
TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi- Küresel piyasalarda tarifeler ve ABD ekonomisine dair endişelerle birlikte son haftalarda yaşanan hareketlilik, euronun dolar karşısında hızla yükselmesini beraberinde getirdi. EUR/USD paritesi geçen hafta 1,1470 seviyesini test ederek son 3 yılın zirvesini gördü. Bu hafta da paritede işlemeler 1,1350 seviyesine yakın devam ediyor.
3 AYDA %11,55’LİK YÜKSELİŞ
2025 yılında 13 Ocak işlem gününde en düşük 1,0175 seviyesine kadar gerileyen parite, o tarihten itibaren geride kalan 3 aylık süreçte %11,55 gibi ciddi bir yükselişe imza attı.
Paritedeki yükseliş doların değer kaybetmesi ve euronun güç kazanması anlamına geldiği için; dış ticarette ağırlıklı olarak dolarla ithal eden ve euro ile ihracat yapan Türkiye için de büyük anlam ifade ediyor.
Uzmanlar, paritedeki yükselişin özellikle ihracatçı şirketler açısından olumlu olduğunu belirterek, ülkenin dış ticaret rakamlarının da zamanla bundan pozitif etkilenebileceğini aktarıyor.
İHRACATÇILARA BÜYÜK KATKI
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Euronun değer kazanması, sattığımız her birim başına daha fazla dolar karşılığı kazanmak anlamına da gelecek. 1 birim ihracat, 1 birim ithalatı karşılarken; belki şimdi 1 ihracatla 1,15 ithalatı karşılıyor olabileceğiz. Dolayısıyla cari açığı da azaltabilecek pozitif bir durum söz konusu. Euro'nun dolar karşısında güçlenmesi, ihracatçılara da döviz bazında olumlu katkı sağlayacak” dedi.
İHRACAT PAYI YÜKSEK ŞİRKETLER
Bu arada Borsa İstanbul şirketlerinin de paritede yaşanan hareketlilik sebebiyle bilançoları merakla beklenmeye başladı. Trive Yatırım tarafından yapılan bir paylaşımda, toplam ciroları içinde ihracatın payı en yüksek şirketler şöyle sıralandı:
1-Pasifik Eurosia Lojistik (PASEU): %95,78
2-Ege Endüstri (EGEEN): %92,10
3-Türk Hava Yolları (THYAO): %91,92
4-Borusan Boru (BRSAN): %80,58
5-Pegasus Hava Yolları (PGSUS): %79,88
6-Kocaer Çelik (KCAER): %76,37
7-Ford Otosan (FROTO): %75,16
8-Oba Makarnacılık (OBAMS): %69,54
9-Arçelik (ARCLK): %66,17
10-Otokar (OTKAR): %64,16
BORSADA BEKLENTİLER
Borsadaki hareketler de yatırımcılar tarafından dikkatler izleniyor. Trive Yatırım tarafından yapılan değerlendirmede BİST 100 için 9624-8910 bandının “kararsızlık” ve “bekleme” konumuna işaret edeceği belirtilerek “Özellikle küresel tarafta tarife savaşları konusunda yaşanan gelişmeler fiyatlamalar üzerinde ana belirleyici unsur olacaktır” denildi.
Yurt içinde ise TCMB’nin faiz kararının yakından izleneceği ifade edilerek, “Piyasada Nisan PPK toplantısında faiz indirimi beklenmiyor. Koridor politikasına yönelik güncellemelerin olup olmayacağı yakından izlenecek. Toplantı karar metninde de ileriye yönelik verilecek sinyaller oynaklık oluşturabilir” görüşüne yer verildi.
ÖNEMLİ UYARI: Bu haberde yer alan içerikler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım kuruluşları tarafından paylaşılan raporlar referans alınarak hazırlanmıştır.