Karadeniz’in zehri enerjiye dönüşecek! Hidrojen sülfür için alkışlanacak başarı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Karadeniz’in zehri enerjiye dönüşecek! Hidrojen sülfür için alkışlanacak başarı
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Denizdeki hidrojen sülfürü, hidrojen gazı ve tatlı suya dönüştürecek projeye patent alındı. Proje ile denizdeki hidrojen sülfürü yüzeye çıkararak ayrıştırmayı planlayan akademisyenler, böylelikle daha az enerjiyle tatlı su, hidrojen gazı ve sülfür üretmeyi hedefliyor.

Deniz tabanındaki balçıklarda oluşan hidrojen sülfürü ayrıştırarak tatlı su, hidrojen gazı ve sülfür üretmek maksadıyla hazırlanan “Deniz Tabanından Hidrojen Sülfür Toplama Sistemi Projesi”, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillendi.Prof. Dr. Betül Saraç, projeye benzer çalışmaların daha önce başka ülkelerde yapıldığını, yüksek maliyetten dolayı sürdürülemediğini söyledi. Hidrojen sülfürün Karadeniz’de bol miktarda bulunduğuna işaret eden Saraç, ayrıştırma sonucu elde edilecek 1 kilogram hidrojenin 2 kilogram doğalgaz ve 3 kilogram petrol enerjisine denk olduğuna dikkati çekti.

3,2 KAT DAHA UCUZ

Çeşitli yöntemlerle bu ayrışmanın yapılabildiğini dile getiren Saraç, şöyle devam etti:

“Bizim amacımız denizin dibinde bulunan hidrojen sülfürü deniz yüzeyine çıkarıp hidrojen sülfürden hidrojen gazını ayrıştırmak. Hidrojen gazını suyun elementlerine ayrıştırılmasıyla elde etmek çok pahalı. Bu yöntemle hidrojen gazını 3,2 kat kadar daha ucuza mal ettiğimizi hesapladık. Hidrojen gazını elde ettiğimiz zaman yeşil ve temiz bir enerji, bunun yanında sülfür elde edeceğiz. O da endüstriyel olarak kullanılacak ayrıca denizin dibinden suyu çıkardığımız zaman suyu da yoğunlaştırarak temiz su elde edebileceğiz.

Karadeniz’in zehri enerjiye dönüşecek! Hidrojen sülfür için alkışlanacak başarı - 1. Resim

Saraç, hidrojen sülfürü deniz tabanından çıkarabilmenin maliyetli olduğunu, bu sebeple çoğu projenin sürdürülemediğini ifade ederek “Biz de bu patentle bir yöntem ortaya koyduk. Yöntemimizde hidrojen sülfürün basınç değişiminden, basınç farkından dolayı kendiliğinden tabandan deniz seviyesine çıkartılması prensibine dayalı bir proje önerisi” diye konuştu. Prof. Dr. Betül Saraç, proje maliyetinin yüksek olmasına karşın sahada uygulanabilmesi için Türkiye’deki enerji şirketleri ile görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.

BORU VE VAKUM ORTAMI

Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Teoman Ayhan ise deniz tabanındaki balçıklarda yer alan bakterilerin istenmeyen gazlar ürettiğini belirtti. Bu gazların başında hidrojen sülfürün geldiğine dikkati çeken Ayhan “Burada deniz suyunun çıkartılmasında kullanılan yöntem, boru ve vakum ortamının oluşturulmasıdır. Deniz tabanına uzatılan bir boruyla ve deniz yüzeyinde oluşturulan bir vakum ortamında kirli su ve balçığın içerisinde bulunan sülfür gazı, vakumun içine kendiliğinden hareket edecektir. Bu doğal bir prosestir” değerlendirmesinde bulundu. Ayhan, ayrışma sonucu bir taraftan tatlı su elde edilirken, diğer taraftan kimyagerler yardımıyla hidrojen ve sülfür üretilebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...