Maliye'den sonra bir bakanlık daha harekete geçti! Tek tek ifşa edecekler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olan bazı belediyelerin henüz borçlarıyla ilgili iletişime geçmediğini, haciz işlemlerinin başlatılacağını açıkladı. Işıkhan, "Maliye Bakanlığımız nasıl paylaşımda bulunuyorsa biz de prim borcu en yüksek olan şirketleri kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ekonomi gündeminde yer alan önemli konulara dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 2025 asgari ücretinden tamamlayıcı emeklilik sistemine kadar birçok konuya değinen Işıkhan, SGK prim borcunu ödemeyen belediyeleri açıkladı ve şirketlerin de tek tek ifşa edileceğini duyurdu.
BORCUNU ÖDEMEYEN BELEDİYELER
Belediyelerin SGK prim borcunun tahsili konusunda parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelere aynı hassasiyetle yaklaştıklarını belirten Bakan Işıkhan, Adana Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Beşiktaş ve Maltepe belediyeleri ile İzmir Karşıyaka Belediyesi'nin borçlarıyla ilgili SGK'yla iletişime geçmediğini, bu belediyelerde haciz işlemlerinin başlatılacağını açıkladı.
Bakan Işıkhan, "Ödemelerde bulunmayanların borcu faizle birlikte sürekli artıyor. İlk olarak 96 milyar lira olarak açıklanan borç 140 milyara yükseldi" dedi.
TEK TEK İFŞA EDECEKLER!
"Şirketlerin de borçları inanılmaz düzeye çıkmış durumda" diyen Işıkhan, "Bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Maliye Bakanlığımız nasıl paylaşımda bulunuyorsa biz de prim borcu en yüksek olan şirketleri kamuoyuyla paylaşacağız. 500 milyon lira ve 1 milyar lira borcu olan şirketler var" ifadelerini kullandı.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ GELECEK Mİ?
"Tamamlayıcı emeklilik sistemine dair hazırlık var mı, bu sistem neler getirecek?" sorusuna cevap veren Bakan Işıkhan, "Bakanlığın çalışması yok. Bazen sosyal medyada dile getiriliyor ancak çok ayrı konular. 'Kıdem tazminatının yerine mi geçecek' diye bir endişe var ancak işçi ve işverenlerimiz rahat olsun, böyle bir çalışma yok" dedi.
Emeklilerin yaşam standardının yükseltilmesi için çalışmalar olduğunu söyleyen Bakan Işıkhan, daha adil bir sistemin kurulması için çalışmaların gündeme gelebileceğini, ama önceliklerin mevcut hakları korumak olduğunu belirtti.
"2024-2025 emeklilik farkına düzenleme gelecek mi?" sorusuna cevap veren Bakan Işıkhan, "Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tür konular gündeme gelebiliyor. Emeklilik sistemiyle çok fazla oynamayı düşünmüyoruz" dedi.
EYT'NİN EKONOMİYE ETKİSİ
"EYT'nin sosyal güvenlik sistemi ve işgücü piyasasına etkileri oldu" diyen Işıkhan, "Emekli sayısı 16,4 milyon, EYT düzenlemesinden 2 milyon sigortalıya aylık bağlandı. 2024 Ağustos sonu itibarıyla aylık bağlanan kişi sayısı 2,3 milyon kişiye ulaştı. EYT emeklilerinin ortalama yaşları 48 olurken, EYT emeklilerinin ortalama aylığı 17 bin lira.
EYT'nin maliyetine 2023 yılında baktığımızda, yaşlılık aylığı, bayram ikramiyesi toplamı yaklaşık 210 milyar lira. 2024 yılında EYT'nin maliyeti 592,6 milyar lira olacağı öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRET
Asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacağını belirten Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:
"Hem işçiyi hem de işvereni memnun edecek rakamın gündemimize gelmesi ve karar verilmesi süreci olacak. Belirlenecek olan asgari ücretin çalışanlarımızın yaşam standartlarını iyileştirecek bir düzeyde belirleneceğini umut ediyorum."