'Polat' Avrupa’da yatırım avında! Hedefinde 6 ülke var

Macaristan’da enerji ve konut yatırımları bulunan Polat Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 1991’de Ege Seramik için geldikleri Macaristan’ı karargâh yaptıklarını belirterek; Almanya, İngiltere, Hollanda, Sırbistan, Yunanistan ve Romanya’da da enerji ve konut projeleriyle ilgili görüşmelerde bulunduklarını söyledi.
ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ
Polat Holding çatısı altında bu yıl 52. yaşını kutlayan Ege Seramik ile 30. yaşına adım atan Ege Vitrifiye bayi buluşmasını 120 iş ortağıyla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirdi. Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Ege Seramik ve Ege Vitrifiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Polat ile şirket yöneticilerinin yer aldığı buluşmada Adnan Polat ve Murat Polat basın mensuplarına; başta Macaristan olmak üzere yurt dışı ve yurt içindeki faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Budapeşte’de iki ayrı konut projesi hayata geçirdiklerini ve enerji alanında yatırımları bulunduğunu anlatan Adnan Polat, Avrupa’daki karargâhlarının 1991’den beri faaliyet gösterdikleri Macaristan olduğunu belirterek, enerji ve konut projeleriyle ilgili olarak Almanya, İngiltere, Hollanda, Sırbistan, Yunanistan ve Romanya’da görüşmeler yaptıklarını söyledi. Polat, Avrupa’nın ekonomik durumunu takip ettiklerini ve acele etmediklerini belirtti.
RES VE GES İTHALATI AZALTIP DÖNÜŞÜMÜ FİNANSE EDERDİ
Budapeşte’de iki gayrimenkul projesine 375 milyon avro yatırım yapan Polat Holding, üçüncü proje için de hazırlıklarını sürdürüyor. Adnan Polat, Macaristan’da Sinegog’un yanında arsa aldıklarını, burada İspanyollarla proje geliştireceklerini söyledi. Polat “Macaristan’da 200 megavatlık enerji yatırımı yaptık. 100 megavat ise devam ediyor. Toplam 500 megavat enerji yatırımı yapacağız” dedi. Yenilenebilir enerji yatırımlarına Türkiye’nin Almanlarla aynı anda başladığını ancak Türkiye’nin mevzuatı hızlandırma konusunda geç kaldığını kaydeden Polat, Almanların güneş ve rüzgârda 60 bin megavatı aştığını ancak Türkiye’nin 22 bin megavatta kaldığını ifade etti. Polat, Türkiye’nin 60 bin megavatı bulması hâlinde doğalgaz ithalatına 12 ila 15 milyar dolar arası daha az para ödeyeceğini, arzusunun o paranın kentsel dönüşümde kullanılması olduğunu ama bunun gerçekleşmediğini söyledi. Mecidiyeköy’de 57 yıl önce yaptıkları holding binasını yıkacaklarını anlatan Polat “Yerine ne yapacağımıza karar vermedik” dedi. Polat, kentsel dönüşümü suistimal edenleri engelleyici bir düzenleme getirilmesi gerektiğini de anlattı.
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLANSA BİR SENEDE BİTİREMEZ
Depremin herkesin kimyasını bozduğunu anlatan Adnan Polat, 11 şehrin yeniden imarının 250 milyar doları bulabileceğini söyledi ve ekledi: İnanın Avrupa Birliği, hepsi bir araya gelse orayı bir senede bitiremez. Çünkü orada 400 bine yakın konuttan bahsediliyor. Bunun altyapısı var, devlet binaları var, okullar, hastaneler, yollar, kanalizasyonu, elektrik sürü vesaire. Şimdi artık herkes unuttu. Bence medyanın da bunu, hatta bazı kanaat önderlerinin de zaman zaman hatırlatması gerekiyor. Yani milletin oraya destek olması lazım. Tek başına devlet yetemez oraya.
DEVLETİN DE TASARRUF YAPMASI LAZIM
Daha önce de ekonomik krizler yaşadıklarını ifade eden Polat, özetle şunları söyledi: Bunun belli kuralları var. O kuralları uygulayıp ve sabırlı oldukça da bence bu enflasyon kontrol altına alınır. Bakan’ımız Mehmet Şimşek’in dediği gibi rasyonel uygulamalara gitmek lazım. Şimdi ona başladılar ama arada bu seçim var. Bana göre bu yerel seçimden dolayı arzu edilen uygulamaları şu anda yapamıyorlar. Seçimden sonra gerekli sıkılaştırma politikasını yapacaklarını zaten açıklıyorlar. Ama devletin de tasarruf yapması lazım. Sadece milletin değil, devletin de yapması lazım. Herhâlde onu da yapacaklar diye düşünüyorum. Biz tabii bu işlerde tedbirli gitmek istiyoruz. Öyle çok çılgınlar gibi büyümenin peşinde değiliz. Şöyle söyleyelim sırtımıza taşıyabileceğimiz kadar yük vuracağız.
Öte yandan önceki dönem Macaristan-Türkiye İş Konseyi Başkanı olan Adnan Polat geçen ay DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı seçilirken, Yunanistan için yol haritası hazırladıklarını söyledi ve ekledi: Ticareti artırmamız lazım. Biz devlete destek kuvvet olarak hizmet ediyoruz. Çözebildiğimiz problemi çözüp devletimize yardım edeceğiz. Biz geldiğimizde Macaristan’da 100 milyon dolar Türk yatırımı vardı, şimdi 2,5 milyar dolara çıktı. Enerjide Ege Denizi dünyanın en önemli rüzgâr koridorlarından biri. O kadar çok şey yapılabilir ki adalarda hâlâ mazotla elektrik yakıyorlar. Binlerce ada var.