POS cihazları üzerinden kara para aklanıyor iddiasına MASAK'tan yalanlama

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
POS cihazları üzerinden kara para aklanıyor iddiasına MASAK'tan yalanlama
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

POS cihazları üzerinden kara para aklandığı iddialarını MASAK yalanladı. Kurum konuyla ilgili açıklamasında gerekli mevzuat değişikliklerinin yapıldığını ve denetimler sonucu iki yılda 23 kuruluşa 1 milyarı aşkın ceza verildiğini duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, özellikle Libya ve Irak’ın merkezinde olduğu  POS cihazı üzerinden yapılan tefecilik ve kayıt dışı işlemler yapıldığını iddia etmişti. Pos cihazları üzerinden son 5 yılda yapılan kara paranın ise 100 milyar doları aştığını öne sürmüştü. 

Söz konusu iddialar son zamanların en çok konuşulanları arasına girmişti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, konuyla ilgili  açıklama yaptı. POS cihazlarının kullanımının yakından takip edildiği ve gerekli mevzuat değişikliklerinin yapıldığı belirtildi.

MASAK, POS cihazları üzerinden kara para aklandığı iddialarını yalanladı.

SIKI KİMLİK TESPİTİ ZORUNLULUĞU VAR

POS cihazlarının kullanımının yakından takip edildiği ve gerekli mevzuat değişikliklerinin yapıldığı açıklandı.

Yapılan değişikliklerle, POS verilirken daha sıkı kimlik tespiti yapılması zorunluluğu getirildi.

Ödeme, kartın fiziken bulunduğu yerler veya güven damgası alan internet siteleri dışında yasaklandı.

DENETİMLER KAPALIÇARŞI ÇEVRESİNDE YOĞUNLAŞTI

Açıklamaya göre, yapılan denetimlerde son iki yılda toplam 23 kuruluşa 1 milyar 297 milyon TL idari para cezası uygulandı.

İstanbul'da özellikle Kapalıçarşı ve çevresine yoğunlaşan denetimlerde, yabancı kartların yoğun biçimde kullanıldığı cihazlar ve bunların temininine aracılık eden finansal kuruluşlar tespit edildi.

Söz konusu POS cihazlarının kapatılmasının sağlandığı, bilgilerin ilgili adli ve idari mercilerle paylaşıldığı da açıklandı.

2024 yılı sonrasında yapılan analizlerde, bu yönde kart kullanımının azaldığı bilgisi de verildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...