Araştırma tek tek ortaya koydu, sağlık ve finans ön plana çıktı: 50 yaş sonrası hayatın en büyük endişeleri neler?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Araştırma tek tek ortaya koydu, sağlık ve finans ön plana çıktı: 50 yaş sonrası hayatın en büyük endişeleri neler?
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Aegon araştırmasına göre, yetişkinlerin büyük çoğunluğu 50 yaş sonrası için plan yapmıyor; %36'sı bu konuyu hiç düşünmezken, %47'si adım atmıyor. Katılımcıların %64'ü sağlığı, %29'u ise finansı 50 yaş sonrası hayatın en önemli unsuru olarak görüyor. Uzmanlar, emeklilik planlaması ve vasiyet gibi adımların önemine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, 18-34 yaş grubunun %23'ü 40'lı yaşları "yaşlı" kabul ederken, %8'i hiçbir zaman yaşlı hissetmeyeceğini belirtiyor.

Aegon tarafından yaptırılan bir araştırma, yetişkinlerin sadece %16'sının 50 yaş sonrası hayata hazırlık yaptığını ortaya koydu.

Bu hazırlıklar arasında finansal planlama, kariyer veya emeklilik yolunu düşünme ve aileyle zaman geçirme gibi adımlar yer alıyor. Araştırmaya göre, yetişkinlerin %36'sı bu konuyu hiç düşünmediğini belirtirken, %47'si düşündüğünü ancak herhangi bir adım atmadığını ifade etti.

SAĞLIK VE FİNANS EN ÖNEMLİ KONULAR

Araştırmada, katılımcıların %64'ü kişisel sağlığın 50 yaş sonrası hayatın en önemli unsuru olduğunu belirtirken, %29'u kişisel finansı en büyük endişeleri arasında sıraladı. Uzmanlar, orta yaştaki bireylerin hükümet destekli kuruluşlar aracılığıyla ücretsiz emeklilik rehberliği almalarının, vasiyet ve vekaletname gibi konuları aileleriyle konuşmalarının veya kendi vasiyetlerini güncellemelerinin faydalı olabileceğini vurguluyor.

"YAŞLILIK" ALGISI: 40'LI YAŞLAR MI, 80'LER Mİ?

Araştırma, yetişkinlerin %16'sının "yaşlılığın"50'li yaşlarda başladığını düşündüğünü, %19'unun ise 60'lı yaşları işaret ettiğini gösterdi. 18-34 yaş aralığındaki katılımcıların neredeyse dörtte biri (%23), birinin 40'lı yaşlarda "yaşlı" olarak kabul edilebileceğine inanıyor. Bununla birlikte, ankete katılanların %1'i, yaşlılığın 20'li yaşlarda başlayabileceğini düşünüyor. Katılımcıların %8'i ise hiçbir zaman kendilerini yaşlı hissetmeyeceklerini belirtti; bu görüşe kadınların erkeklerden biraz daha yatkın olduğu görüldü.

"50 YAŞ, YENİ 40" ALGISI

Aegon Davranışsal Araştırma Merkezi Başkanı Thomas Mathar, "Yaşlanmaya dair algılarımız, ilerleyen yıllarımızı nasıl anladığımızı, hayal ettiğimizi ve yaklaştığımızı şekillendiriyor. Eskiden 'hayat 40'ta başlar' sözüyle kendimizi avuturduk. Şimdi ise '50, yeni 40'tır' gibi daha olumlu bir bakış açısı benimsedik" dedi. Mathar, giderek daha uzun yaşayacağımızın farkına vardığımızı ve 50 yaşın sadece hayatın yarısı olabileceğini belirtti.

İKİNCİ 50 YIL İÇİN PLAN YAPMANIN ÖNEMİ

Dr. Mathar, "İş, servet, aile, sağlık ve refah gibi hayatın temel unsurlarına dair net bir görüş oluşturarak, şu an sahip olduklarınızı ve olmak istediklerinizi belirleyebilirsiniz. Bu, hedeflerinizi desteklemek ve 'ikinci 50 yılınızı' en iyi şekilde değerlendirmek için net bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir" diye ekledi.

ARAŞTIRMANIN DETAYLARI

Araştırma, Ocak ve Şubat aylarında Birleşik Krallık'ta 2.000 kişiyle yapıldı. Katılımcılara, hangi yaşta kendilerini yaşlı hissettiklerini veya hissedeceklerini düşündükleri soruldu.

İşte cevaplar:

  • 20'li yaşlar: %1
  • 30'lu yaşlar: %6
  • 40'lı yaşlar: %14
  • 50'li yaşlar: %16
  • 60'lı yaşlar: %19
  • 70'li yaşlar: %14
  • 80'li yaşlar: %6
  • 90'lı yaşlar: %1
  • Hiçbir zaman yaşlı hissetmeyeceğim: %8
  • Bilmiyorum: %15

Bu sonuçlar, yaşlanma algısının kişiden kişiye büyük ölçüde değiştiğini ve birçok insanın yaşlılık kavramını farklı yaşlarda tanımladığını gösteriyor.

Sağlık ve finans ön planda: 50 yaş sonrası hayatın en büyük endişeleri!

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...