Sahte altınlar piyasada kol geziyor! Ayırt etme yöntemi değişti, kuyumcular uyardı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Altında sahtecilik hız kesmiyor. Son dönemde özellikle sahte ve ayarı düşük altın satışlarında artış yaşandığını belirten Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, bu tuzağa artık kuyumcuların da düştüğünü söyledi. Sahte altını ayırt etmede yöntemlerin değiştiğini ifade eden Başman, detayları bir bir anlattı.

Değerine her geçen gün değer katan ve bahar aylarının gelmesiyle birlikte düğünler için sıkça tercih edilen altında, son dönemde sahtecilik arttı. Altını sadece alanlar değil, bu kez satanlar da mağdur oldu. Kuyumcular bile ayırt edemedi. Uzmanlar ise 'aman dikkat' diyerek uyarıyor.


31 ADET SAHTE ALTIN VERDİLER

Son dönemlerde sahte ya da ayarı düşük altın satışlarında artış yaşandı. Adana'daki bir kuyumcuya gerçek bir firmanın ismi kullanılarak, her şeyi taklit edilerek yapılan 31 adet sahte 1 gram altın verildi.

Sahte altınlar piyasada kol geziyor! Ayırt etme yöntemi değişti, kuyumcular uyardı - 1. Resim


"VATANDAŞ ALTINA YÖNELİYOR"

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, sahtekarlığın bütün sektörlerde olduğunu belirterek uyardı. Başman, "En çok para kazandıran materyallerden biri olan altın yoğun talep görmektedir. Fiyatların artışı, faizlerin düşmesi ya da piyasadan para çıkışında dolayı vatandaş altına yöneliyor. Böyle olunca kötü niyetli insanlar sahte bilezikleri de sahaya sürüyor" diye konuştu.

Sahte altınlar piyasada kol geziyor! Ayırt etme yöntemi değişti, kuyumcular uyardı - 2. Resim


WHATSAPP ÜZERİNDEN ESNAFI UYARIYORLAR

Başman, kurdukları WhatsApp grubu aracılığıyla esnafı uyardıklarına dikkat çekerek "Gruptan, şu altının sahte ya da düşük ayarda olduğunu bildiriyoruz. Buna neden olan en büyük faktörlerden biri de teknolojinin gelişiyor olmasıdır. Altının sahte olduğunu artık taşa vurmayla çözemiyoruz. Mihenk taşı ya da ayar suyuyla bakarak değil de artık keserek içine bakarak çözmeye çalışıyoruz. Bu altınlar paketli şekilde geldiği anda açılması gerekiyor" dedi.

"Büyük firmalar ürünlerinin taklitlerini önlemek için her yıl milyonlarca lira yatırım yapıyorlar" diyen Başman, "1, 5, 10 ve 50 gram bar altınların hepsinin seri numarası vardır. İnternette girildiğinde seri numaralarını kontrol edebiliyorlar. Bunlara dikkat etmek lazım. Kuyumcu arkadaşlar mutlaka paketi açıp altına baksınlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...