Sahte dolar krizi derinleşiyor! İstanbul'un ardından bir ilde daha alımlar durduruldu

Para sayma makinesinden geçtiği belirtilen sahte dolar krizi derinleşiyor. Eski basım 50 ve 100 dolarlarla ilgili sıkıntı nedeniyle dün İstanbul'da Kapalıçarşı ve bankalar tarafından dolar alımı durdurulmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, Türkiye Bankalar Birliği ve Merkez Bankası'ndan da peş peşe açıklamalar gelmişti. İstanbul'un ardından bir il de daha dolar alımı durduruldu. Döviz büroları camlarına "Süreç düzelene kadar almıyoruz" yazıları astı.
Piyasada yaşanan sahte dolar krizi büyüyor. Para sayma makinesinden geçtiği öne sürülen yüklü miktarda doların kalpazanlar tarafından piyasaya sürüldüğü belirtiliyor. Miktarın ise 600 milyon ila 1 milyar dolar arasında olduğu söyleniyor. Yaşanan kriz nedeniyle İstanbul'da Kapalıçarşı ve bankalar döviz alımlarını durdurdu.
İSTANBUL'UN ARDINDAN ADANA'DA DA DÖVİZ ALIMI DURDURULDU
Döviz Büroları Derneği Başkanı Mehti Şeren ise durumun tam tersini iddia etti. Şeren, piyasaya sürüldüğü belirtilen rakamın asılsız olduğunu, panik havasının oluşturulduğunu, sahte doların makinede tespit edildiğini söylese de kriz derinleşiyor. İstanbul'un ardından bir ilde daha döviz alımları durduruldu.
DÖVİZ BÜROLARI UYARI BROŞÜRÜ ASTI
Adana'daki bazı döviz büroları, para sayma makinelerinin gerçeklerinden ayırt edemediği banknotlarla ilgili iş yerlerine uyarı broşürleri astı.
İş yerlerinin camlarına asılan afişlerde 50 ve 100 dolar görseline yer verilerek, "Yukarıdaki dolarların piyasada sahtelerinin dolaşmasından dolayı bu süreç düzelene kadar 50 ve 100 dolar almıyoruz." denildi.
"YENİ DOLARLARDA ŞİMDİLİK SIKINTI YOK"
Dövizci Osman Susar, şu an eski dolarları almadıklarını söyleyerek, "Çoğunlukla eski üretim dolarlarda bunları yapıyorlar. Yeni çıkan dolarlarda şimdilik bir sıkıntı yok. 50 ve 100 dolarlarda sıkıntı var. Maalesef bizim para sayma makinelerimizden geçiyor. Biz de tedbir olsun diye makinelerimizi güncellemeye aldık." diye konuştu.
"ESKİ DOLARLARI ALMAYIN"
Vatandaşların sahte dolarları ayırt etmesinin mümkün olmadığını dile getiren Susar, şu an tedbiren kimsenin eski dolarları almaması gerektiğini anlattı.
Susar, iş yerlerine afiş de astıklarını belirterek, "Vatandaşlarımızı uyarmak amaçlı camekanımıza 50 ile 100 dolarların resimlerini astık. Bunların alım satımı yapılmadığıyla ilgili bilgiler veriyoruz." ifadesini kullandı.
Vatandaşların "merdiven altı" yerlerden dolar temin etmemeleri konusunda uyarı yapan Susar, "İnsanlarımızı bilinçlendiriyoruz ve sahte dolarların piyasaya düşmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Sahte dolar bulduk mu yırtıyoruz ve uyarıyoruz. Başlarına daha sonra gelebilecek sıkıntıları anlatıyoruz. Ülkemizi kalkındırmak amaçlı böyle tedbir çalışmalarına girdik." dedi.
VATANDAŞ MAĞDUR
Döviz bürosuna dolarını bozdurmak için gelen müşterilerden Serdar Keleş de "Elimde dolar var, bozdurmam gerekiyor fakat döviz bürosu 50 ve 100 dolarımı bozamayacağını söyledi. Bunların da eski basım olduğunu ve sahte dolarların piyasada olduğunu belirttiği için şu an bozduramıyorum. Ne yapmam gerekiyor, şaşırdım kaldım." diye konuştu.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Sahte dolar krizi nedeniyle yetkililer dün harekete geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuyla ilgili soruşturma başlattı. Ardından ise Türkiye Bankalar Birliği ve Merkez Bankası'ndan peş peşe açıklamalar geldi.
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
TBB'den sahte döviz banknotlarına ilişkin yapılan duyuruda, son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberlerin yer aldığı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır."
MERKEZ BANKASI: GEREKLİ YÖNLENDİRMELER YAPILDI
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama ise şöyle:
"Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir.
Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir.
Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır.
Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır."