Schengen skandalında yeni perde! Şirket sırlarını paylaşmayana vize yok

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Schengen skandalında yeni perde! Şirket sırlarını paylaşmayana vize yok
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Schengen vizesi başvurusunda istenen evraklara bir yenisi daha eklendi. Buna göre şirketler, üç aylık banka harcamalarının tamamını göstermek zorunda. Şirket, binlerce sayfa tutacak olan harcama dökümlerini paylaşmazsa kara listeye alınıyor, çalışanına ise vize verilmiyor.

Son dönemde Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yaşanan vize krizi derinleşiyor. Birçok büyük ülke Türkiye'ye kapılarını resmen kapatırken, bunlara Bulgaristan da eklendi. Sınır komşumuz bile Türk vatandaşlarına vize randevusu vermezken, krizde yeni bir kapı aralandı. Türk şirketler ve çalışanları için Schengen vizesi başvurularında, şirketlerin son 3 aylık banka harcama dökümleri artık zorunlu evrak statüsünde bulunduruluyor.

"KARA LİSTEYE" ALINIYOR

Artık vize için çalışanın maaş bordrosu ve bireysel 3 aylık banka dökümü yeterli değil. Başvurularda 'şirketin faaliyet belgesi ve üç aylık tüm finansal trafiği' de isteniyor, her şey masaya serilmeden vize onayı verilmiyor.

Daha önce bu konudan ret vermeyen AB ülkelerinin son aylarda yapılan başvuruları 'eksik evrak' gerekçesiyle iptal ettiği ve daha da önemlisi bu firmaların kara listeye alınması yönünde rapor tuttuğu iddia edildi.

Uzmanlar ise büyük bir şirketin 3 aylık harcama dökümünün binlerce sayfa tutacağını ve zaten bu bilgilerin bir çalışan ya da üçüncü bir kurum ile paylaşılmasının vize uygulamaları tarihinde görülmemiş bir olduğunu söylüyor.

Schengen skandalında yeni perde! Şirket sırlarını paylaşmayana vize yok - 1. Resim

RET ORANI YÜZDE 40'I GEÇTİ

Sabah'ın haberine göre; bu talep ile dev holdinglerden küçük işletmelere kadar her ölçekteki Türk şirketi, Avrupa kapısında banka kasalarını açmaya mecbur bırakılıyor. Şirket sırlarını korumak isteyenlerin vize başvuruları ise otomatik olarak reddediliyor.

Bugün bir Schengen vizesine başvurmanın maliyeti; konsolosluk ücretleri, tercüme ve noter masraflarıyla birlikte 30 bin TL'yi aşmış durumda ancak bu yüksek maliyet bile vize garantisi sağlamıyor.

Türkiye'den yapılan başvurularda ret oranı yüzde 40'ları geçti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...