Sektörde kriz: Alman otomotiv markasının 'beşik' fabrikası kapandı, 3 bin kişi işsiz kaldı!
Alman otomotiv sektörünün öncülerinden Volkswagen'in lüks markası Audi, Brüksel'deki fabrikasını kalıcı olarak kapatma kararı aldı. Kararla, 3 bin çalışanın işini kaybedeceği belirtildi. Audi, Brüksel fabrikasının kapanmasını dört ana nedene bağladı. Bu nedenlerden en dikkat çekeni, fabrika çalışanlarının da defalarca grevler düzenlediği "Yüksek maliyet ve talep düşüklüğü" konusu.
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki, Alman otomobil üreticisi Audi'nin elektrikli tahrik sistemlerinin beşiği olarak nitelendirilen fabrika, Avrupa otomotiv sektörünü etkileyen sıkıntıların son göstergesi olarak, Cuma günü (28.02.2025) üretimi kalıcı olarak durduruyor.
Kararla, 3 bin çalışanın işini kaybedeceği belirtildi.
2023'te yüzde 10 büyüyen küresel otomobil satışları, 2024'te yavaşlayarak sadece yüzde 1,7 artış gösterdi. Fransa ve Almanya gibi Avrupa'nın lokomotif ülkelerinde ise satışlar geriledi.
Allianz Trade raporuna göre, Avrupalı üreticiler elektrikli araç (EV) inovasyonunda Tesla ve Çinli rakipleri BYD ile Geely'nin gerisinde kaldı. Avrupa'da üretilen elektrikli araçların yüksek fiyatları da satın alma eğilimini düşürdü.
YÜKSEK MALİYET VE TALEP DÜŞÜKLÜĞÜ
Audi, Brüksel fabrikasının kapanmasını dört ana nedene bağladı:
- Lüks elektrikli SUV talebinin küresel çapta düşmesi (Q8 e-tron modeline olan talep azaldı).
- Yüksek lojistik ve üretim maliyetleri.
- 70 yıllık fabrikanın esnek olmayan altyapısı.
- Elektrikli araç geçişinde yaşanan gecikme.
Fabrika çalışanları, yönetimi "elektrikli araçlara geçişte yavaş kalmak" ve "aşırı pahalı bir modele odaklanmak" ile suçlayarak uzun süreli grevler düzenledi. CSC Sendikası'ndan Jan Baetens, "İnsanlar elektrikli araç almaya zorlanıyor ama altyapı henüz hazır değil" dedi.
AB HEDEFLERİ VE SEKTÖRÜN ENDİŞELERİ
AB, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu araç satışlarını tamamen sonlandırmayı ve bu yıl elektrikli araçların pazar payını %25'e çıkarmayı hedefliyor (Ocak 2024 itibarıyla %15). Ancak Avrupalı tüketiciler, yüksek fiyatlar ve şarj altyapısı eksikliği nedeniyle elektrikli araçlara mesafeli duruyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Genel Direktörü Sigrid de Vries, "Talep sorunu yaşıyoruz. Pazar payı hızla artsa da yeterli değil" açıklamasını yaptı.
AUDİ'NİN KÜRESEL PERFORMANSI VE ÇİN PAZARINDAKİ DÜŞÜŞ
Audi, 2024'te tam elektrikli araç satışlarını 164 bin adet ile sınırlı tuttu (bir önceki yıla göre yüzde 8 düşüş). Çin pazarında ise elektrikli ve geleneksel araç satışları yüzde 11 azaldı. Çin, Audi'nin küresel satışlarının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.
Fabrikanın üretim hatları cuma günü tamamen durdurulacak. Ancak birkaç yüz çalışan, makinelerin sökülmesi ve idari işlemler için birkaç ay daha görev yapacak. İşçiler, son günlerde eşyalarını toplamak ve vedalaşmak için fabrikaya geliyor. Romanya'dan gelen mühendis Florin Tautu, "Tatmin edici bir işti, kapanması üzücü" dedi.
İSTİHDAM DESTEĞİ VE GELECEK PLANLARI
Audi yönetimi, işsiz kalan çalışanlar için bölge iş merkezlerinde özel ekipler oluşturulduğunu ve Nisan'da 4 bin pozisyonun tanıtılacağı bir iş fuarı düzenleneceğini duyurdu. Ancak bir yönetici, "Mortgagesı veya üniversitede çocuğu olanlar için endişeliyim" ifadelerini kullandı.
Dünya araba doldu. millet gözünü açtı. bı 20 sene sürdü belki. son 20 sene. güvenlik ve donanımlar 2006dan bu yana aman aman gelişmedi. prestij harici yada zenginlerin yatırım harici ülkemizde otomobil almamayı daha mantıklı yapıyor. gücüm olsa togg alır 15 sene 17 sene kullanırım.