Sibirya soğukları bu yılı değil gelecek yılı da vurdu! Sofralar yanacak, zam kapıda

Geçtiğimiz haftalarda etkili olan Sibirya soğukları zirai dona neden oldu, çiftçi ürünlerinin yarısını kaybetti. Kredi ödemeleri konusunda destek bekleyen çiftçi mağduriyetini "Bu senenin zararının yanı sıra gelecek senenin tüm çiçek gözleri de zarar gördü. Gelecek yıl ürünler daha da azalacak. Durum o kadar kötü ki bu yıl dışında gelecek sene için rekoltenin yüzde 80 olmayacağı kesin. Don belimizi büktü, kuraklık ayrıca bir sorun" sözleriyle anlattı.
4 gün etkili olan Sibirya soğuklar, çiftçinin ve üreticinin hem bu yılını hem gelecek yılını kabusa çevirdi. Geçtiğimiz günlerde Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, zirai don tehlikesine vurgu yapmış "Fiyatlarda en az yüzde 50 artış olacak" demişti. Tayakısı'nın dediği oldu, çiftçinin ürünlerinin yarısı zarar gördü.
Soğuklar Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'da zirai dona neden oldu. Zirai donun en çok etkilediği yerlerden biri olan Adana Kozan'da portakal başta olmak üzere tarladaki bir çok mahsul zarar gördü. Bölgede 20 bin dönüm arazide narenciye üretim merkezi olan Bucak'ta çiftçiler, kredi ödemelerinin ertelenerek başka gelirleri olmayanların desteklenmesi talep etti.
GELECEK YIL PORTAKAL AZ OLACAK
Kozan’ın en büyük portakal ve narenciye üretim merkezi kendi bölgelerinin olduğunu belirten Bucak Mahallesi Muhtarı Mehmet Divarcıoğlu, "Yaklaşık 15-20 bin dönüm arazide üretim yapıyoruz. Bölgede geçtiğimiz günlerde etkili olan don nedeniyle ağaçlarda ciddi bir hasar oldu. Portakalın yüzde 60'i satıldı kalan yüzde 40'ı olan kesim de acıma olduğu için şurup kullanımı alımı da yapılamıyor. Bu senenin zararının yanı sıra gelecek senenin tüm çiçek gözleri de zarar gördü. Gelecek yıl çok az portakal olacak" dedi.
Komşu illerinde zirai don nedeniyle ciddi zarar gördüğüne değinen Divarcıoğlu, afet bölgesi ilan edilerek çiftçinin kredi ödemelerinin ertelenerek desteklenmesini talep etti.
REKOLTE YÜZDE 80 OLMAZ
225 dönüm arazide bölgede büyük bir alanda limon, portakal, lahana, turp , marul üretimi yapan Mustafa Karadağ'da zirai don olayı nedeniyle büyük bir kayıp yaşadıklarını kaydetti.
Karadağ, "47 dönüm turp, 30 dönüm marul tarlam başta olmak üzere narenciye bahçelerimiz dondan aşırı etkilendi. Havanın kurak gitmesiyle girdiler arttı. Narenciyeyi sulama yapıyorduk, şu an su yetişmiyor. Durum o kadar kötü ki bu yıl dışında gelecek sene için rekolte yüzde 80 olmayacağı kesin.
DONUN YANINA BİR DE KURAKLIK...
Ağaçların gözleri ve çiçekleri kuruma yaşıyor. Kredi ödemesi olanlar ne yapacağını şaşırdı. Don belimizi büktü, kuraklık ayrıca bir sorun. Maliyetler yüksek ,şuan krediler ertelense bile sorun büyük" ifadelerini kullandı.
Don yaşandığı gün sabaha kadar lastik yaktıklarını fayda etmediğine de değinen Karadağ, "Eksi 7 dereceyi burada gördük. Marul yüzde 60 zarar gördü. Marulun yüzde 40'ını kurtaramaya çalışıyoruz" diyerek yaşadıkları durumu izledi.