Su ve enerjiden tasarruf yapılacak! Planlı alanlar imar yönetmeliği değişti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe gitti. 1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak. İşte detaylar...
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle binalarda yağmur suyu ve gri su (duş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen sular) kullanımından Yeşil Sertifika’ya, elektrikli araçlar için kurulacak şarj ünitelerinden engelsiz çocuk oyun alanlarına kadar pek çok başlıkta güncellemeye gidildiğini bildirdi.
1 OCAK 2026'DAN SONRA ZORUNLU OLACAK!
Buna göre, 1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak. Bu şekilde binalarda yıllık ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu sağlanarak 1,5 yılda Mogan Gölü kadar sudan tasarruf edilmesi hedefleniyor. 2026’dan sonra inşa edilecek, toplam inşaat alanı 10 bin metrekarenin üzerinde olan yeni kamu binalarının Yeşil Sertifika’ya (YeS-TR) sahip olması zorunlu hâle getirilecek.
KEBAN BARAJI'NIN 1 AYDA ÜRETTİĞİ ENERJİ KADAR TASARRUF SAĞLANACAK
Bu kapsamda, yıllık yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji kazanımı ile Keban Barajı’nın 1 ayda ürettiği enerji kadar tasarruf sağlanmış olacak. Değişikliğe göre, 2.500 metrekare ve üzeri park alanlarının en az yüzde 4’ünün engelli çocukların kullanımına sunulması zorunlu tutulacak. Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Formlarında artık elektrikli araç şarj ünitesi, güneş enerjisi sistemi, rüzgâr enerjisi sistemi, kojenerasyon gibi tesisatların bulunup bulunmadığı bilgisi yer alacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Daha yeşil bir çevre hedefi yle yeni, güçlü bir adım attık” dedi.