Taklit bal nasıl anlaşılır? Gerçeği sahtesinden ayırmanın çözümünü anlattı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, piyasanın taklit ürünlerden arındırılmasını istediklerini bildirerek gerçek bal ile sahtesini ayırmak için uygulanabilecek yöntemi anlattı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından basın açıklaması yapılarak bal ülkesi olan Türkiye'nin arıcılıkta dünyada 2.'si olduğuna vurgu yapıldı.
Arıcıların emeklerinin korunmasının herkesin görevi olduğunun kaydedildiği toplantıda Ziya Şahin konuştu.
ARININ ÜRETTİĞİ BAL PİYASAYA HAKİM OLMALI
"Bala dışarıdan bir madde eklemeyi, balın yapısını bozmayı ve balın yapısından herhangi bir bileşeni çıkarmayı 'sahtecilik' olarak kabul ediyoruz. Sahteciliğin iki çeşidi var: Taklit ve tağşiş. Biz taklit balın değil, arının doğada ürettiği, arıcının dağda ürettiği balın piyasada hakim olmasını amaçlıyoruz." diyen Şahin sektördeki fiyat problemine dikkat çekti.
1 KİLOGRAM BALIN MALİYETİ 261 LİRA
"Market raflarına bakıyorsunuz kilogramı 50 liraya, 70 liraya bal var. Bu balı kim yiyecek? Benim tüketicim yiyecek. Dolayısıyla piyasanın taklit ürünlerden arındırılmasını istiyoruz. Bütün amacımız da bu." diyen Şahin 1 kilogram balın arıcıya maliyetinin 261 lira olduğunu söyledi.
YURT DIŞI ANALİZ METOTLARI UYGULANMALI
Şahin, yurt dışına bal pazarlarken çok sayıda analiz ve kriteri yerine getirdiklerine işaret ederek, iç piyasada da bu analiz metotlarının uygulanması gerektiğini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığında bu analizleri yapan makinelerin olduğunu söyleyen Şahin, "Bakanlığımızın laboratuvarlarında balın saflığını ölçecek NMR makinelerimiz var. Bunların 2025'ten itibaren kullanılmasını dört gözle bekliyoruz. Avrupa'da nasıl bal yiyorlarsa, benim ülkemdeki insanlar da bu denli güvenli bal yemeli." dedi.
Geçtiğimiz hafta Ankara'da piyasa değeri yaklaşık 960 milyon lira olan, çeşitli markalara ait 100 bin bal etiketi, 3 bin 650 ton glikoz şurubu, 2 bin 500 ton fruktoz şurubu, 2 bin ton şeker olmak üzere toplam 8 bin 150 ton glikoz, fruktoz ve şeker ele geçirilmişti.
GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR?
Uzmanlar gerçek balı sahtesinden ayırmak için çeşitli metotlar kullanıyor.
Vatandaş için en kolay yöntem buzdolabıyla yapılıyor. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen bal, krem ya da tereyağı kıvamına geliyor, kristalize olarak kendini korumaya alıyor.
Şeker şurubu ilave edilmiş ballar ise çok uzun süre kristalleşmeden kalabiliyor. Saf ve doğal balın kristalleşme süresi elde edildiği çiçeklerin türüne göre de değişebiliyor.
Kristalize olan bal olduğu gibi de tüketilebilir veya benmari usulüyle sıcak suda bekleterek erimesi sağlanabilir.
Bazı sahtekar üreticilerin gerçek balla sahte balı birbirinden ayıramayacak derece hileler uyguladığı biliniyor. Bunu ancak uzmanlar özel makinelerle laboratuvar ortamında analiz edebiliyor.
Bu yüzden bal uzmanları güvenilir yerlerden temin etmek gerektiğinin altını çiziyor.