Tarifeler Türkiye’ye yarayacak! "Elde çanta her ay ABD’ye gitmeliyiz"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ihracatçı birlikleri olarak yeni döneme hazırlandıklarını belirterek “Amerika’ya yeni bir sayfa açıyoruz. Amerika’yı tüm birlikler olarak ele alıp belki de her ay Amerika’ya heyetler yapmamız ve sektörleri çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
EKONOMİ SERVİSİ - ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldikten sonra uygulamaya başladığı gümrük tarifelerinin Türkiye ekonomisine olumlu katkı vermesi bekleniyor. Bu yeni dönem için şimdiden hazırlıklarına başlayan ihracatçılar ABD’den aldığı payı artırmayı hedefliyor.
TİM’de düzenlenen ‘İhracatın Metalik Yıldızları’ töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ihracatçı birlikleri olarak yeni döneme hazırlandıklarını belirterek “Mayıs ayı içerisinde beş ülkeye ayrı ayrı ziyaretler yapacağız. Bunun yanında Amerika yeni bir sayfa. Amerika’yı tüm birlikler olarak ele alıp belki de her ay Amerika’ya heyetler yapmamız ve sektörleri çalışmamız gerekiyor. Daha hızlı koşmalıyız” diye konuştu.
Enflasyonla dövizdeki artış arasındaki korelasyonun sağlanması gereğine de dikkat çeken Gültepe “2022-2025 arasında asgari ücret artışı yüzde 467 olmasına karşın kur artışı yüzde 160 civarında kaldı. Bu kadar fark olmaz olmamalı, biraz daha paralel bir artış olmalı. 2025 ilk çeyreğinden itibaren bu artışların paralel gitmelerinde büyük bir fayda olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
İHRACATÇIYA 33 MİLYAR LİRA DESTEK
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da dünya ekonomilerinde belirsizliğin arttığını ifade ederek “Her gün yeni bir tarife kararı ile uyanıyoruz. Tabii bu dönemde fırsatlar da var. Pazarı çeşitlendirmemiz lazım. Özellikle ABD’ye odaklanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kılıçkaya, ihracatçı firmalara her aşamada destek verdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl 24,7 milyar TL’lik bir bütçeyi yaklaşık 23 bin tane ihracatçımıza kullandık. Bu seneki bütçemiz ise 33 milyar. Bakanlık olarak verdiğimiz destekler yanında Türk Eximbank, İGE ve adeta küllerinden doğan Türk Ticaret Bankası ile ihracatçılarımıza finansman alanında da çözümler sunmaya çalışıyoruz. Bunun yanında dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve nitelikli insan gücü altyapısını geliştirmek için de yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Responsible Projesi ile Yeşil Dönüşüm adı altında firmalarımızın alacakları danışmanlıklara 5 yıl süresince yüzde 50 destek veriyoruz. Kolay ihracat platformu gibi yepyeni yapay zekâ destekli platformlarımız da var. Diğer destekleri revize ediyoruz."
‘ZOR YILI KAYIPSIZ ATLATTIK, 2025 DAHA İYİ OLACAK’
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ise sektörün geçtiğimiz yılı zorlu piyasa koşullarına rağmen 12,7 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını söyledi. İhracatçıların içeride yüksek faiz-düşük kur, dışarıda da düşük talebin etkisi altında zor bir yılı geride bıraktığını dile getiren Tecdelioğlu, bu yıl daha olumlu bir tablo beklediklerini kaydetti. 2025 yılı için 14 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduklarını vurgulayan Tecdelioğlu “Türkiye’nin üretimden gelen gücünü kullanmak istiyoruz. Bu gücümüzü kullanabilmek için içeride finansmana erişim konusunun mutlaka kolaylaştırılması gerekiyor. Mevcut durumdaki yüksek faizler yatırımın önündeki en büyük engellerden bir tanesi. Bunun yanında yine içeride yükselen maliyetler ve bununla paralel gitmeyen döviz kurları ihracatçıların işini zorlaştırıyor. Ticaret Bakanlığımızdan ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan ekstra destekler bekliyoruz” dedi.
İHRACATÇILARDAN GAZETEMİZE ÖDÜL
“İhracatın Metalik Yıldızları” ödüllerini aldı. Törende 25 kategoride 66 firma ödüllendirildi. İlk üçte ise Kibar Dış Ticaret, Sarkuysan ve Asaş Alüminyum yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yerleşkesinde yapılan törende, ihracata katkılarından dolayı gazetemiz Ekonomi Müdürü Canan Eraslan da ödüle layık görüldü.