TGSD Başkanı’ndan hazır giyimciye stratejik iş birliği çağrısı: Birlikte çalışarak maliyeti düşürelim

Jeopolitik ve ekonomik krizler sebebiyle Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de hazır giyim sektörünün son iki yıldır daralma sürecinde bulunduğunu belirten TGSD Başkanı Ramazan Kaya “Artık ‘benim başarım’ değil, ‘bizim başarımız’ demeli, stratejik iş birlikleri geliştirmeliyiz. Birlikte çalışarak hem maliyetleri optimize edebilir hem de üretim süreçlerimizi daha verimli hâle getirebiliriz” dedi.
ÖNDER ÇELİK - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, jeopolitik ve ekonomik krizler nedeniyle Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de sektörün son iki yıldır daralma sürecinde olduğunu belirterek “Özellikle üreticiler olarak kârlılıklarımızı giderek kaybediyoruz. Sermayemiz ve enerjimiz de son derece sınırlı. Bu nedenle kaynaklarımızı daha doğru ve pozitif kullanmamız gereken bir dönemdeyiz. Bununla birlikte sektörümüzün yeniden yükselişe geçmesi için krizlerin içindeki fırsatlara odaklanılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de artık ‘benim başarım’ değil, ‘bizim başarımız’ demeli, stratejik iş birlikleri geliştirmeliyiz. Bu iş birlikleri, tedarik zincirimizin dayanıklılığını artırırken aynı zamanda inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında da güçlenmemizi sağlayacaktır. Birlikte çalışarak hem maliyetleri optimize edebilir hem de üretim süreçlerimizi daha verimli hâle getirebiliriz” dedi.
SON DAKİKA SİPARİŞİ ZORLUYOR
TGSD tarafından ‘Yeniden Tanımla, Hizalan, Şekillendir’ temasıyla düzenlenen 17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nda konuşan Kaya, Orta Doğu ve Avrupa’daki savaş ile Güneydoğu Asya’da yaşanan doğal afetlerin tedariki olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kaya “Özellikle Uzak Doğu’dan Avrupa’ya uzanan tedarik zincirinde ciddi aksamalar yaşanıyor. Bu noktada da yakından ve güvenli tedarikin, dolayısıyla da Türkiye’nin önemi giderek artıyor. Ancak bu süreçte Türk hazır giyim sanayicileri olarak son dakika gelen siparişler nedeniyle zorluk yaşıyoruz. Mevcut kapasitelerimizi daha verimli kullanabilmek için alım grupları ile daha planlı çalışmamız gerekiyor. Birlikte yapacağımız doğru planlamalar, verimliliği ve rekabetçiliğimizi de artırır” diye konuştu.
DİJİTAL ÜRÜN PASAPORTU
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe de Türkiye’nin AB’nin hazır giyimde üçüncü, tekstildeyse ikinci tedarikçisi olduğuna dikkati çekerek “Bu büyük pazarda çok daha güçlenebileceğimiz potansiyele sahibiz” dedi. Yıllardır dijital ve yeşil dönüşüm üzerinde çalıştıklarını, projeler geliştirildiğini dile getiren Gültepe, şöyle konuştu: 2027’den itibaren dijital ürün pasaportuyla tanışacağız. Ardından sınırda karbon mekanizmasıyla karşı karşıya kalacağız. Her düzenleme, her direktif bizim için yeni ev ödevi anlamına geliyor. Tedarik zincirinin ötesinde bundan sonra ortaklık zinciri yönetimini konuşup, tartışmamız gerekiyor. Biz pamuktan son ürüne, değer zincirinin tüm bileşenlerine sahip iki ülkeden biriyiz. Bu özelliğimiz izlenebilirlik açısından bize ve iş ortaklarımıza önemli bir avantaj sunuyor. Türkiye’nin hazır giyimde fiyat odaklı rekabet şansı giderek azalıyor. Türkiye pahalı olmanın ötesine geçerek, çok çok daha pahalı bir duruma geldi. Ülke olarak bu sarmaldan en kısa zamanda çıkmak zorundayız.