Trump tarifeleri askıya aldı, piyasalar toparlandı! Türkiye'nin kredi risk priminde 40 puanlık düşüş

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Trump tarifeleri askıya aldı, piyasalar toparlandı! Türkiye'nin kredi risk priminde 40 puanlık düşüş
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD Başkanı Donald Trump'ın sürpriz bir kararla gümrük vergilerine ara vermesi piyasalarda toparlanmaya neden oldu. Yaşanan gelişmenin ardından Türkiye'nin kredi risk priminde 40 baz puanlık düşüş oldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye dahil birçok ülkeye gümrük vergisi getirmesi ve Çin'in ABD'ye misilleme yapmasıyla piyasalar karışmıştı. Küresel borsalarda trilyonlarca dolar buhar olurken, Trump dün akşam sürpriz bir kararla tarifeleri askıya aldığını duyurdu. 

ÇİN'İN TARİFELERİNİ DAHA DA ARTIRDI 

Bir tek Çin'e uyguladığı tarifeleri askıya almayan Trump, Çin'e yönelik tarifeleri yüzde 125'e çıkardı. ABD Başkanı, "Trump, "Bize misilleme yapmayan ülkelere 90 günlük duraklama getirdik. Buraya gelip gümrük müzakereleri yapmak isteyen birçok ülke var." dedi.

PİYASALAR TOPARLANDI

Yaşananların ardından piyasalarda bir toplanma başladı. Küresel borsalar yükselişe geçerken, Türkiye'nin 5 yıllık kredi riski priminde (CDS) de dikkat çeken bir düşüş oldu. Türkiye'nin CDS'i 40 baz puan gerileyerek 337 puana indi.

CDS NEDİR?

Türkçe'de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirliyor.

Bu oran belirlenirken uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar önemli bir rol oynasa da bunun dışında da bir çok faktör göz önünde bulunduruluyor.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...