Tüketici ithal yemek istemiyor! Yerli ete talep, fiyatların düşmesini engelliyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tüketici ithal yemek istemiyor! Yerli ete talep, fiyatların düşmesini engelliyor
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İthal et fiyatları düşerken, yerli et fiyatlarında artış sürüyor. Mezbahalardaki kesim fiyatları haftalardır gerilemesine rağmen yerli ete olan talep, fiyatları dinç tutuyor. Öte yandan yerli eti ağırlıklı ev hanımları, ithal eti ise işletmelerin aldığı belirtiliyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Et ve Süt Kurumunun piyasayı dengelemek maksadıyla gerçekleştirdiği et ithalatı, fiyatların kategorize olmasına sebep oldu.

Perakendede yerli ette fiyatlar düşmezken, ithal fiyatları gerilemeye devam ediyor. Örneğin, ithal etten yapılan kıymanın kilosu 360-400 liraya kadar bulunabilirken, yerli hayvandan yapılan kıymanın kilosu 600 liradan başlıyor. Aynı şekilde ithal hayvandan yapılan kuşbaşı etin kilosu 450 lira civarındayken, yerli hayvandan yapılan kuşbaşının kilosu 650’den başlıyor. Yerli kuzu kuşbaşı fiyatı ise 780-850 lira arasında değişiyor. Yerli et fiyatlarının düşmemesinde en büyük etkenin “vatandaş talebi” olduğu ifade ediliyor. Özellikle ev hanımlarının yerli et, işletmelerin ise ithal et tercih ettiği belirtiliyor. Mezbahalardaki yerli kesim fiyatları düşerken, kasaplardaki yerli et fiyatlarının aynı kalması tepkilere neden oluyor.

MALİYETLERİMİZ ARTIYOR

Son açıklanan rakamlara göre güncel kesim fiyatları, danada 340 TL’den 335 TL’ye düştü. Aynı şekilde inek karkas kesim fiyatı da 287 TL’den 280 TL’ye geriledi. Düve karkas kesim fiyatı ise geçen haftaya göre 2 lira gerileyerek 317 TL’den 315 TL’ye düştü. Ancak kasapların yerli et fiyatlarında bir değişim gözlenmiyor. Kurban Bayramı’ndan bu yana yerli et fiyatları yerinde sayıyor. Kasaplık yapan Ali Rıza Çandırlı “Çoğu kasap ithal et bulundurmaz. Genelde marketlerde ithal et satılır. Çünkü kasaptan alışveriş yapan tüketici ithal et istemiyor. Yerli ete olan talep devam ediyor. Yerli et tüketen bir vatandaş kolay kolay ithal ete geçmiyor. Çünkü eti sert ve lezzetsiz buluyor. Fiyatları da gelen talep artırıyor” dedi. Ayrıca işletme giderlerinin de arttığını söyleyen Çandırlı “Kesim fiyatları geriliyor ama bizim de giderimiz artıyor. Enerji maliyetleri yükseliyor” dedi.

TÜKETİCİ İKİYE AYRILDI

Tüketiciler ise yerli ve ithal konusunda ikiye ayrılmış durumda. Bir kesim ithal etin lezzetli olduğunu belirtirken, bir kesim ise yerliden vazgeçmiyor. Kasap alışverişine çıkan Semra Gündüzalp “Ailecek ithal et tüketmiyoruz. Fiyatı ucuz ama damak tadımıza uygun değil. Zor pişiyor ve lezzetli gelmiyor” derken, bir başka tüketici Selim Özkan, şöyle konuştu: "Bu ekonomik şartlarda uygun fiyata bulduğumuz eti alıyoruz. Ayrıca lezzeti de yerinde. İthal eti genelde kuşbaşı olarak tüketiyoruz. Yerli et ile arasında iki kat fiyat farkı var. Alırken bunu düşünüyoruz. "

YERLİ DİYEREK İTHAL SATILIYOR

Sosyal medya ve şikâyet sitelerinde ise bazı kasapların yerli diyerek ithal et sattığı yorumları yer alıyor. Çıplak göz ile yerli-ithal ayrımının kolay yapılamadığı için bazı kasapların özellikle kıymada yerli fiyatına ithal sattığı iddia ediliyor. Öte yandan yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tamamının ithal et kullandığı, ancak menü fiyatlamalarını yerli et üzerinden yaptığı ile ilgili şikâyetler artıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Zaim22 Eylül 2024 17:45

İkisini aynı kefeye koymayın

Sonraki Haber Yükleniyor...